Zr.Ms. Van Amstel neemt deel aan eerste digitale maritieme NAVO-oefening

Bemanningsleden van Zr.Ms. Van Amstel hebben deze week deelgenomen aan Dynamic Mirage 2024. Dat was de eerste digitale oefening voor marineschepen van de NAVO. In de computersimulatie werd een strijd op zee nagebootst. De Nederlandse marine speelde het computerspel in het Maritime Warfare Center (MWC) in Den Helder.

Vergroot afbeelding 2 militairen met beeldscherm.
Vlootpersoneel neemt deel aan Dynamic Mirage 2024.

De Nederlandse bemanning oefende NAVO-procedures en operationele tactieken in de computersimulatie. Daarin werkten zij samen met Britse, Canadese, Duitse, Italiaanse en Noorse collega’s.

Commandant kapitein-luitenant ter zee Wilco Faber is enthousiast over de Nederlandse deelname. “Het is een interessante ontwikkeling. De spelcomputers en simulatoren maken het mogelijk, om net als op zee, in een groot vlootverband te oefenen.”

Eenvoudig te organiseren

De digitale trainingen zijn een aanvulling op oefeningen op zee. Het voordeel is dat op afstand en in een veilige omgeving geoefend kan worden, zonder dat anderen meekijken. Dat scheelt tijd, personeel en brandstof.

Maar digitale oefeningen met meerdere NAVO-partners zijn ook eenvoudiger te organiseren dan fysieke trainingen.

In de toekomst kunnen ook vliegtuigsimulatoren en andere militaire simulatoren deelnemen aan het computerspel.  Dat biedt mogelijkheden om de internationale samenwerking tussen verschillende krijgsmachtonderdelen te verbeteren.