Explosieven Opruimingsdienst ruimt wekenlang bommen en andere explosieven in Brabant

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakt vanaf vandaag een groot aantal onontplofte bommen en andere explosieven onschadelijk op Vliegbasis Gilze-Rijen. De projectielen zijn vermoedelijk afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. De werkzaamheden duren tot 2 februari. 

Vergroot afbeelding Een graafmachine van de EOD aan de slag in Brabant, loodsen op de achtergrond.
Een graafmachine van de EOD.

De bomresten op de Brabantse vliegbasis zijn aangetroffen tijdens een  groot bodemonderzoek vanwege een renovatie. Verspreid over het hele veld ligt een groot aantal objecten in diepere grondlagen. Dit zijn vrijwel zeker bommen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het terrein werd destijds immers gebruikt als uitvalsbasis door het Duitse leger. De geallieerden hebben de vliegbasis om die reden meerdere malen gebombardeerd.

Gecontroleerde ontploffingen

De EOD graaft in de komende weken in samenwerking met een civiele aannemer alle verdachte objecten op. Niet-ontplofte bommen worden dan meteen onschadelijk gemaakt door ze gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Het aantal mogelijke explosieven in de grond is groot. De werkzaamheden nemen daarom ruim drie weken in beslag.   

De ontmanteling van het oorlogstuig wordt nauwkeurig afgestemd met het personeel op de vliegbasis en omwonenden.