Defensie ook met Chinooks actief boven Maastricht (update) - video

2 Chinook-transporthelikopters van Defensie laten vandaag in Maastricht netten met zware stenen zakken. Dat gebeurt in het snel stromende water bij een gat in een overlaatdam. De schade ontstond eerder deze week als gevolg van hoog water. Beide toestellen ondersteunen Rijkswaterstaat bij de opbouw van een nooddam.

Vergroot afbeelding Chinook legt net met stenen in het water.
Laatste meters tot een net met stenen in het water wordt gelegd.

Genisten van de landmacht zijn gisteren al begonnen met de aanleg van een veerverbinding tussen de oost- en westoever van de Maas. In de avond en nacht hebben de militairen de verbinding afgebouwd. Vanochtend is groot materieel, waaronder een graafmachine van 45 ton, naar de overkant gebracht. Hiermee kan de civiele aannemer een tijdelijke dam opbouwen.

Vergroot afbeelding Genisten helpen materieel naar de overkant te brengen.
Met de hulp van genisten is groot materieel naar de overkant gebracht.

Militair werkpaard

De CH-47F Chinook MYII CAAS is de grootste transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht. De helikopter met de karakteristieke tandemrotor is uitermate geschikt voor het vervoeren van grondtroepen, materieel, wapens, proviand en andere voorraden. Het toestel staat wereldwijd bekend als multifunctioneel militair werkpaard. De Chinooks behoren tot het Defensie Helikopter Commando met Vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis.

UPDATE 7 januari, 17.15 uur: De inzet van de Chinooks was niet alleen gisteren, maar ook vandaag. Bemanningen en militairen op de grond zijn de hele dag bezig geweest. In totaal legden zij met de helikopters meer dan 100 netten met stenen  in het stromende water. Per net ging het om zo'n 4.000 kilo.

Rijkswaterstaat kan het verder af zonder militaire hulp vanuit de lucht. De Chinooks zijn daarom weer vertrokken uit de Zuid-Limburgse stad.

Video: Defensie ondersteunt bij hoogwater Limburg

[Geen gesproken woord.]