Defensie stelt eerste 18 F-16-jachtvliegtuigen beschikbaar voor Oekraïne

Nederland stelt ten minste 18 F-16-jachtvliegtuigen beschikbaar aan Oekraïne. Dat meldt minister Kajsa Ollongren vandaag aan de Tweede Kamer. Tijdens een bezoek van de Oekraïense president Zelensky eerder dit jaar deed Nederland al de toezegging voornemens te zijn dit te doen. Nu de ministerraad heeft besloten om de F-16’s gereed te stellen, kan personeel en budget worden toegewezen om de levering te gaan voorbereiden.

Aan dit nieuwe besluit ging de toezegging om F-16’s te leveren aan het Europese F-16 trainingscentrum in Roemenië vooraf. Dit centrum is vorige maand ceremonieel geopend door de Nederlandse en Roemeense ministers van Defensie.

Ollongren: “Met F-16’s kan Oekraïne zich beter verdedigen tegen Russische aanvallen. Ontzettend belangrijk, want de aanhoudende Russische agressie lijkt niet te stoppen. Daarom gaan we onverminderd door met onze steun aan Oekraïne.’’

Voor de uitvoer van militaire goederen geldt een vergunningsplicht, om ongewenst eindgebruik tegen te gaan. Dat geldt ook voor deze F-16’s. Buitenlandse Zaken toetst de toestellen daarom aan de criteria van de Europese Unie voor de export van wapens. Op basis daarvan besluit de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking of ze een exportvergunning toekent. 

Naast deze vergunningverlening zijn er nog een aantal criteria waaraan voldaan moet zijn, voordat de toestellen daadwerkelijk zijn te leveren. Het gaat dan bijvoorbeeld over opgeleid Oekraïens personeel en geschikte infrastructuur in Oekraïne.

Onderhoudsbeurt

Voor de overdracht aan Oekraïne worden alle toestellen onderworpen aan een inspectie en voor zover nodig een modificatie. Daarnaast hebben een aantal van de toestellen ook een grote onderhoudsbeurt nodig.