Korps Mariniers staat in Rotterdam stil bij al zijn gevallenen

Het Korps Mariniers en Rotterdam zijn sinds jaar en dag onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mariniers zijn dan ook veelvuldig in het straatbeeld terug te vinden, zo ook vandaag op het Oostplein. Met een kranslegging herdacht het korps zijn gevallenen. Dat gebeurt jaarlijks rond de verjaardag van het korps. Dat bestaat op 10 december maar liefst 358 jaar.

Vergroot afbeelding Burgemeester Aboutaleb en mariniers.
Naast afgevaardigden van de mariniers was ook de Rotterdamse burgemeester present.

De herdenking vond traditiegetrouw plaats op de plek waar tussen 1823 en 1940 de kazerne van de mariniers stond. Nu staat er sinds 1963 het bronzen herinneringsmonument voor de gevallen marinier. De marinier die destijds model stond voor het beeld was er zelf ook bij. Adjudant van de mariniers b.d. Ben Schierboom (90) had zelfs een kleine rol. Hij overhandigde een miniatuurbeeldje.  Binnenkort wordt het tentoongesteld in het Mariniersmuseum.

De herdenking werd verder bijgewoond door tal van actief dienende en oud-mariniers, veteranen en burgers van Rotterdam. Dit jaar was ook een afvaardiging van de Royal Marines aanwezig. Dat was ter gelegenheid van de 50 jarige samenwerking tussen de Britse en Nederlandse mariniers.

Vergroot afbeelding Een veteraan toont een beeldje, met op de achtergrond een standbeeld.
Adjudant van de mariniers b.d. Ben Schierboom toont het beeldje.

Persoonlijke herdenking

Marinierscommandant brigadegeneraal der mariniers Ivo Moerman stond in zijn toespraak stil bij het verhaal van 2 jonge mariniers die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Zij waren destijds in dienst van de Prinses Irenebrigade. De krijgsmacht-aalmoezenier benadrukte dat de herinneringen aan de overledenen deze dag en dit moment persoonlijk maakte. Ieder mens met zijn naam en levensverhaal doet er toe en geeft betekenis aan ons leven.

Hierna werden verschillende kransen gelegd. Dat gebeurde onder meer door burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, commandant Moerman en de Korpsadjudant en voorzitters van verschillende mariniersverenigingen. De mariniers verzorgden zelf het ceremonieel. Zo was er een Vaandelwacht. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers zorgden voor muzikale omlijsting.