Defensieambtenaar Davidse pleit voor meer vrouwelijke vredeshandhavers

“Ghana levert op dit moment het grootste aantal vrouwelijke militaire vredeshandhavers aan de Verenigde Naties. Maar zij worden nog steeds geconfronteerd met praktische, operationele en sociale belemmeringen voor hun integratie en succesvolle inzet.” Directeur-generaal Beleid bij Defensie Koen Davidse pleitte gisteren voor meer vrouwen in vredesoperaties. Dit deed hij bij de 2-daagse VN Peacekeeping conferentie voor ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie in Ghana.

Vergroot afbeelding Archieffoto van vrouwelijke militairen tijdens deelname aan een VN-vredesmissie.
Archieffoto van vrouwen tijdens deelname aan een VN-vredesmissie.

Davidse: “Als er meer vrouwelijke vredeshandhavers op alle missieniveaus zijn, voorzien die ons van betere kennis. Daarnaast zijn zij een rolmodel voor andere vrouwen.” Volgens de beleidsman vergroot dat het succes van de operaties. “Meer diversiteit brengt bredere vaardigheden en nieuwe perspectieven met zich mee. Gemengde teams presteren beter. Samen met de VS blijft Nederland vrouwen stimuleren om deel te nemen aan de VN-vredeshandhaving. Vrouwen hebben vrede nodig, maar vrede heeft ook vrouwen nodig.”

Goed passende militaire uitrusting

Een van de struikelblokken voor vrouwelijke militairen is de VN-uitrusting. Die past vaak niet goed en dat zorgt voor veiligheidsproblemen. Nederland, de VS, Ghana en Zambia pakken dit nu aan. Tijdens de conferentie tekenden de 4 landen een intentieverklaring voor de ontwikkeling van Woman’s Body Armor. Nederland en de VS financieren dit project voor een goed passende militaire uitrusting voor vrouwen. In Nederland gebeurt dit door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Gambia en Zambia zijn de afnemers. Deze landen benadrukten het belang en noodzaak van zo’n uitrusting. “We kunnen veel leren van professionele sportuitrusting en medisch personeel”, aldus Davidse. “De menselijke maat is niet alleen de mannelijke maat.”

Vergroot afbeelding Militaire uitrusting.
Uitrustingsstukken als deze moeten er ook voor vrouwen komen.

Kogelwerende vesten voor vrouwen

Het voornaamste doel van conferentie is dat VN-lidstaten toezeggen wat zij de komende periode bijdragen aan VN-vredesoperaties. Davidse gaf aan dat Nederland onder meer de toegang van VN-vredeshandhavers tot geestelijke gezondheid wil verbeteren. Nederland wil ook bijdragen aan het voorkomen van letsel bij burgers als gevolg van militair en politieoptreden tijdens VN-missies. Daarnaast levert Nederland een bijdrage aan de ontwikkeling van kogelwerende vesten voor vrouwen.

Vergroot afbeelding De ondertekening van de intentieverklaring voor de ontwikkeling van Woman’s Body Armor.
De ondertekening van de intentieverklaring voor de ontwikkeling van Woman’s Body Armor.

Genderbewustzijn binnen defensie

“Ook Nederland focust op het vergroten van het genderbewustzijn binnen Defensie”, zo liet Davidse weten. “De Nederlandse onderzeeboten hebben een gemengde bemanning”, weet hij. “De vrouwen inspireren anderen om op te komen voor hun rechten en een niet-traditionele carrière na te streven. Het zijn bescheiden stappen, maar het is wel vooruitgang.”