Militaire samenwerking tussen Duitsland en Nederland krijgt nieuwe impuls

Duitsland en Nederland geven een nieuwe impuls aan de verdere ontwikkeling van de defensie-samenwerking. Minister Kajsa Ollongren en haar Duitse collega Boris Pistorius ondertekenden vandaag een vernieuwde zogeheten Declaration of Intent (DoI). Dit gebeurde tijdens de Berlijn Security conference.

Vergroot afbeelding De minister en haar Duitse collega op een podium.
Minister Ollongren en haar Duitse collega Pistorius.

Met de ondertekening van de nieuwe DoI versterken Nederland en Duitsland niet alleen de banden met elkaar. Deze draagt ook bij aan verdere versterking van de Europese weerbaarheid. En ook niet onbelangrijk: beide landen verzekeren zich zo van een hogere graad van interoperabiliteit en standaardisatie.

Volgens Ollongren is de Europese veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid. “Om verstandige investeringen te doen, moeten de Europese landen samen spullen kopen, materieel onderhouden en trainen. En waar mogelijk Europees inkopen. We moeten onze voorraden aanvullen: munitie en uitrusting. De productiecapaciteit van de Europese defensie-industrie moet omhoog”, benadrukt ze. 

Vergroot afbeelding De minister spreekt met afgevaardigden uit de defensie-industrie.
De productiecapaciteit van de Europese defensie-industrie moet omhoog, vindt de minister.

Niet wegkijken

De minister is van mening dat de samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse landmacht een voorbeeld is voor de rest van Europa. “De integratie van 3 Nederlandse landmachtbrigades in Duitse divisies is uniek. Het verzekert ons van interoperabiliteit, operationele effectiviteit en kostenbesparing.”

Ollongren noemt het een noodzaak voor andere Europese landen dit voorbeeld te volgen. “Geen enkel land kan de huidige dreigingen in zijn eentje het hoofd bieden. We kunnen niet wegkijken van wat er in de wereld gebeurt. Een sterk Europa is van het grootste belang voor onze veiligheid.” De minister is dan ook blij met de gezamenlijke plannen om ​​de Europese productie van Patriot-raketten in Duitsland te faciliteren.

De EU-ministers riepen 2 weken geleden de banken op om hun investeringen in de defensie-industrie te verhogen.

Steun aan Oekraïne

Duitsland en Nederland zijn vanaf dag 1 de katalysator voor de Europese steun aan Oekraïne. Samen leverden ze onder meer Leopard-tanks, Pantserhouwitsers en Patriot-luchtverdedigingssystemen. Nederland heeft voor 2024 ruim € 2 miljard aan militaire steun toegezegd. Duitsland verdubbelt zijn militaire steun aan Oekraïne.

Als voorbeeld van de steun aan Oekraïne noemde minister Ollongren vandaag de EU-trainingsmissie EUMAM. Vorige week bezocht ze met Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim Lehnin, waar een van de trainingslocaties is gehuisvest. Duitse en Nederlandse troepen werken daar samen om hun Oekraïense bondgenoten voor te bereiden op hun strijd voor vrijheid.

Grote conferentie

De BSC is een van de grootste conferenties op het gebied van veiligheids- en defensiebeleid in Europa. De Behörden Spiegel, een maandkrant voor de openbare diensten in Duitsland, organiseerde de conferentie dit jaar voor de 22e keer.

High-Level Military Forum

Een dag eerder nam Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim deel aan een High-Level Military Forum. Dat deed hij samen met tal van zijn Europese ranggenoten. De generaal sprak hierbij over de noodzaak van het intensiveren van de Europese samenwerking tussen de landen en krijgsmachten, industrieën en samenlevingen.  

"Onze strijdkrachten moeten in 7 jaar klaar zijn, in overstemming met de Regional Plans van de NAVO. Dat moet gelden voor alle domeinen", aldus Eichelsheim.