Koning bij sluitstuk jubileumjaar Nederlandse en Britse amfibische strijdmacht

Het traditionele jaarlijkse Korpsconcert werd gisteren bijgewoond door koning Willem-Alexander. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers traden op in het Rotterdamse Luxor Theater. Het concert vormde het sluitstuk van het 50-jarige jubileum van de United Kingdom/Netherlands Amphibious Force (UK/NL AF). Hier is dit jaar aan beide zijden van de Noordzee op diverse manieren aandacht aan besteed.

Vergroot afbeelding De koning begroet waarnemend commandant van de Britse Royal Marines generaal Jaimie Roylance.
De koning begroet brigadier Jaimie Roylance, de commandant van het Britse Korps Mariniers.

De geschiedenis tussen de Koninklijke Marine en de Royal Navy gaat eeuwen terug. Beide marines kennen sinds de Tweede Wereldoorlog een lange historie van samenwerken, zowel bij oefeningen als tijdens operaties. In 1973 kwam daar een extra dimensie bij. Sinds dat jaar werken ze regelmatig samen als UK/NL AF, met een gedeelde uitrusting en een gemeenschappelijk doel.

Vergroot afbeelding De Marinierskapel in het Rotterdamse Luxor Theater.
De Marinierskapel trad op in het Rotterdamse Luxor Theater.

In het licht van de wereldwijde negatieve ontwikkelingen is de sterke relatie tussen beide marines nu belangrijker dan ooit. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen de Royal Navy en een team van het Korps Mariniers tijdens de evacuatie van Nederlandse en andere burgers uit Soedan begin dit jaar.

Vergroot afbeelding Militair muzikaal optreden in het Rotterdamse Luxor Theater.
Het concert vormde het sluitstuk van het 50-jarige jubileum van de United Kingdom/Netherlands Amphibious Force.

Nieuwe marineschepen

Zowel het Korps Mariniers als de Royal Marine Commando’s zitten midden in de grootste modernisering en reorganisatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Hierbij omarmen zij nieuwe technologie en tactieken om de modernste dreigingen tegen te gaan. Zo tekenden beide landen in juli een verklaring over de mogelijke gezamenlijke aanschaf van nieuwe marineschepen.

Vergroot afbeelding De Tamboers & Pijpers met leden van het Corps of Drums of His Majesty’s Royal Marines.
De Tamboers & Pijpers speelden samen met 12 leden van het Corps of Drums of His Majesty’s Royal Marines.

Op het podium

De samenwerking kreeg ook muzikaal gestalte op het podium. Het korpsconcert werd opgeluisterd door een Brits-Nederlands trompetteam. De Tamboers & Pijpers speelden samen met 12 leden van het Corps of Drums of His Majesty’s Royal Marines. De Principal Director of Music Royal Marines luitenant-kolonel Huw Williams dirigeerde als gastdirigent een van de stukken. Ook was er een solo-optreden van de Britse trompettist Marc Upton.