Angelien Eijsink krijgt Ereteken voor Verdienste in Goud

Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe: dit zogeheten 5WH-vragenmodel heeft Angelien Eijsink als geen ander en met veel succes toegepast op Defensie-onderwerpen. Hiervoor kreeg ze vanmorgen van minister Ollongren het Ereteken voor Verdienste in Goud.

Eijsink was nog in de veronderstelling dat het die dag om een gezamenlijk lunch zou gaan. Maar voor ze het wist, luisterde voormalig Tweede Kamer-lid (PvdA) Angelien Eijsink in het ministerie van Defensie in Den Haag naar een toespraak.

Veteranenwet

Ollongren legde uit hoe Angelien die 6 belangrijke vragen steeds consequent stelde. “Bij je inspanningen voor de Vaste Commissie Defensie bijvoorbeeld, voor de Veteranenwet en voor de artikel 100-brief, die nog steeds ons richtsnoer is bij besluitvorming over missies.” De wie-vraag was dan altijd de meest belangrijke: “De betrokkenheid bij de militairen stond, en staat, voor jou altijd voorop.” Zo kan het gebeuren dat 100.000 Nederlanders nog steeds dankbaar zijn voor haar werk voor de Veteranenwet.

Meer dan betrokken

Angelien Eijsink was altijd meer dan betrokken bij Defensie, of ze nu in de coalitie of in de oppositie zat. Ze verdiepte zich zodanig in de gevolgen voor het defensiepersoneel, dat er vaak leidde tot nieuw beleid en politieke besluiten waar zij ook echt achter kon staan. Betrokken bij Defensie was ze ook na haar parlementaire loopbaan. Zo had ze vele bestuurs- en toezichthoudende functies, bijvoorbeeld voor de Invictus Games 2020, het Nationaal Comité Veteranendag en het Veteranen Platform.

Al met al is zij met haar kennis en inzicht van grote betekenis geweest voor Defensie. De minister was dan ook vereerd haar het Ereteken voor Verdienste in goud te mogen uitreiken.