Opnieuw vertrekt een repatriëringsvlucht naar Israël

Het is vandaag de vierde keer dat een militair transportvliegtuig Nederlandse reizigers ophaalt die zijn gestrand in Israël. De Airbus A330 Multirole Tanker Tansport (MRTT)  is zojuist opgestegen vanaf vliegbasis Eindhoven richting Tel Aviv. Naar verwachting keert dit toestel later vanavond terug naar Nederland.

De afgelopen dagen zijn op deze manier honderden Nederlanders opgehaald. De mensen aan boord hebben zich aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. De repatriëring wordt uitgevoerd als gevolg van het conflict, dat vorige week zaterdag uitbrak.

Multi-inzetbaar

Het toestel is een Airbus A330 van de Multinational Multirole Tanker Transport (MRTT) Unit die is gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven. Zo’n toestel wordt meestal gebruikt om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht. Maar kan dus ook mensen en vracht vervoeren.

Video: Repatriëringsvlucht vanuit Tel Aviv

Ja, dat was zeker een bijzondere vlucht. Afgelopen zaterdag ging het natuurlijk goed mis in Israël. Op dat moment begin je wel gelijk na te denken van, gaan wij die kant op vliegen. En zo ja, hoe gaan we dat doen, wat is er allemaal nodig.

Woensdag hebben we de eerste vlucht gedaan en vandaag inmiddels alweer de derde vlucht. Het lijkt een normale passagiersvliegtuig, maar dit is een A330 MRTT, dat is een militair toestel. Daar kunnen we meer dingen mee dan met de civiele A330, dus vliegtuigen bijtanken in de lucht, uiteraard ook passagiers- en vrachtvervoer. Maar wat het echt bijzonder maakt is dat er militaire systemen in zitten, waardoor het vliegtuig in een oorlogsgebied beter kan functioneren. En we hebben ook een aantal extra beschermingsmiddelen die ons tegen een bepaalde dreiging vanaf de grond een klein stukje extra bescherming geven. En daardoor kun je het net iets veiliger doen.

Uiteindelijk zijn de missies waarbij je mensen in nood kunt helpen, dat zijn de missies die wij eigenlijk het mooist vinden om te doen. Je hoopt natuurlijk dat het niet nodig is. Maar als het toch nodig is dan willen wij dat heel graag doen, omdat wij dat kunnen. Dat kunnen we goed, daar zijn we voor en daar is iedereen maximaal voor gemotiveerd om dat te doen.