Moerman aangetreden als zestigste commandant Korps Mariniers (video)

Brigadegeneraal der mariniers Ivo Moerman heeft de leiding over het Korps Mariniers in handen. Tijdens een ceremonie in Rotterdam nam hij vandaag het commando over van zijn ranggenoot Jan Hut. Moerman is de zestigste commandant in de historie van het korps.

Vergroot afbeelding Brigadegeneraal Ivo Moerman neemt het vaandel over als nieuwe commandant  Korps Mariniers.
Brigadegeneraal Ivo Moerman neemt bij het Korps Mariniers het commando over van zijn ranggenoot Jan Hut.

Defensie beschikt momenteel over zo’n 2.300 mariniers. Dit zijn maritieme lichte infanterie-eenheden, die op zee, land en de grens daarvan kunnen optreden. Zij worden wereldwijd onder de zwaarste omstandigheden ingezet. Ze zijn in staat in korte tijd en met weinig middelen een taak te volbrengen.

Het maakt de mariniers tot een van de best getrainde troepen van de krijgsmacht. Hut stond daar bij zijn afscheid bij stil. “Nooit twijfelde ik of een opdracht tot een goed einde zou worden gebracht vanwege de professionaliteit, loyaliteit en betrokkenheid van onze mariniers.”

De laatste groep die onder zijn bewind vertrok, zit nu in Bosnië. Zij maken daar deel uit van het multinationale bataljon van EUFOR Althea. Hut wenste ze al succes. “Verder wil ik tegen alle mariniers zeggen: blijf je voorbereiden op het onverwachte. Dat verwacht Nederland van ons; daar zijn we van.”

Vergroot afbeelding Commandowissel bij het Korps Mariniers.
Moerman is de 60e commandant van het Korps Mariniers.

Korps verder verbeteren

Moerman komt binnen op een bijzonder moment. Het Defensiebudget zit weer in de lift, maar tegelijk woedt er oorlog in Oekraïne en Israël. Moerman weet dan ook al hoe hij de middelen in wil zetten om het korps verder te verbeteren. Hij richt zich daarbij op 3 punten. Zo moet de gereedheid omhoog. Verder zet hij in op behoud van personeel en de verdere ontwikkeling van het korps.

“In de afgelopen 30 jaar hebben we onze organisatie al 4 keer aangepast aan de veranderende omgeving en omstandigheden. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we deze klus samen kunnen klaren. Ik roep jullie allemaal op om proactief een bijdrage te leveren aan de 3 focuspunten voor het korps. We hebben serieus werk en moeten er alles aan doen om voorbereid te zijn op het volgende conflict. Het Korps Mariniers moet gereed zijn op het moment dat Nederland ons nodig heeft. Waar, wanneer en onder welke omstandigheden dan ook.”

Video: Compilatie commando-overdracht

Jan Hut, brigadegeneraal der mariniers:
Het was een bijzondere eer en voorrecht de 59e commandant van het Korps Mariniers te zijn geweest. Een periode die zich laat kenmerken door corona, veel extra geld voor Defensie en de oorlog in Oekraīne. Ook werden veel mooie operaties uitgevoerd. Nooit twijfelde ik of een opdracht tot een goed einde zou worden gebracht. Vanwege de professionaliteit, loyaliteit en betrokkenheid van onze mariniers. 

Dames en heren, ik sta hier vandaag met zeer gemengde gevoelens. En de eersten denken nu, dat kan niet want de mariniers hebben geen gevoel. Maar toch. Een gevoel van trots, optimisme, positiviteit en vertrouwen. Vaak sprak ik over expect die een expect is. Daarom moet het Korps Mariniers gereed zijn. Op het moment dat Nederland ons nodig heeft, waar, wanneer en onder welke omstandigheden dan ook. En dan nu de moeilijkste zin uit de speech wat mij betreft: met het overdragen van het vaandel binnen enkele minuten aan generaal Moerman verklaar ik het commando over het Korps Mariniers neer te leggen.

Ivo Moerman, brigadegeneraal der mariniers:
Zojuist het ik het commando over het Korps Mariniers overgenomen. Een erg bijzonder moment. Ik ben trots, geēerd en gemotiveerd dat ik het korps en alle mariniers en oud-mariniers mag dienen als de 60e korpscommandant. 

Mariniers, samen met de korps-adjudant zal ik mij de komende jaren voor de volle 100% inzetten om ervoor te zorgen dat het korps direct wereldwijd inzetbaar is en blijft.