Militair gewond tijdens oefening

Een soldaat van de landmacht is gisteren gewond geraakt tijdens een zogenoemde ‘breach’ oefening in het Litouwse Pabrade. Een ‘breach’ is het binnendringen van een gebouw. Dat kan met behulp van speciaal hiervoor ontwikkeld gereedschap of met gebruik van explosieven. Ter plekke is direct eerste hulp verleend. De militair is vervolgens voor behandeling naar een ziekenhuis in Vilnius gebracht en keerde daarna terug naar zijn eenheid.

Het deel van de oefening waar het incident zich voordeed is stilgelegd. De gewond geraakte soldaat heeft zelf zijn familie geïnformeerd.

De marechaussee doet onderzoek naar het ongeval.

De eenheid van de betrokken militair maakt in de Baltische staat deel uit van het Duits geleide multinationale bataljon. Dit behoort tot de enhanced forward presence van de NAVO in het kader van de versterking van de Oostflank van het NAVO-verdragsgebied.