Marine onderschept bijna ton cocaïne in Caribisch gebied

Zr.Ms. Groningen heeft bij 2 drugsvangsten in het Caribisch gebied bijna 1.000 kilo cocaïne onderschept. Dat gebeurde al op 11 en 12 september maar is pas vandaag bekendgemaakt. Bij de eerste vangst gaven de verdachten zich pas over na waarschuwingsschoten.

Vergroot afbeelding Een kustwachtschip en een bootje op zee.
De marine deed de vangst samen met de US Coast Guard.

In beide gevallen werd Zr.Ms. Groningen door een Amerikaanse patrouillevliegtuig ingelicht over verdachte go-fasts. Hierop kwam de snelle onderscheppingsboot FRISC in actie. Aan boord hiervan zat niet alleen bemanning van de Groningen, maar ook een afvaardiging van de US Coast Guard.

Bij de eerste actie gaven de verdachten zich niet zomaar over. Dat gebeurde pas na waarschuwingsschoten. Dat was bij de tweede actie niet nodig. Alle verdachten en de in totaal zo’n 985 kilo aan contrabande zijn overgedragen aan de Amerikanen. Zij gaan over tot vervolging.

Vergroot afbeelding Partijen drugs.
In totaal betrof het bijna 1.000 kilo drugs.

Stationsschip

Zr.Ms. Groningen is sinds mei 2023 als stationsschip actief in het Caribisch gebied. Het Nederlandse marineschip wordt onder meer ingezet bij counterdrugsoperaties. Dat doet het samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse Kustwacht.