Herdenking Lancaster ED603: “Vrijheid is niet gratis”

De bemanningsleden van de Lancaster ED603 zijn vandaag herdacht in Kornwerderzand. In de nacht van 12 op 13 juni 1943 werd de bommenwerper neergeschoten door een Duits gevechtsvliegtuig. De 7 bemanningsleden stierven ter plekke. Bij de berging van het wrak vond het joint vliegtuigbergingsteam van Defensie onlangs al enkele stoffelijke resten van de 3 vermisten. “We eren deze vliegers met een goede en passende laatste rustplaats”, aldus minister Kajsa Ollongren.

Vergroot afbeelding De minister herdenkt de slachtoffers van de Lancaster ED603.
De minister herdenkt de slachtoffers van de Lancaster ED603.

“Ze verdedigden vrede, vrijheid en zelfbeschikking. De waarden waarvan we allemaal weten dat ze nooit als vanzelfsprekend mogen worden beschouwd. Vrijheid is niet gratis.”

De Bergings- en Identificatiedienst trof vorige week de eerste stoffelijke resten van de 3 vermiste vliegers aan tussen de wrakdelen. De 4 andere vliegers spoelden na de crash aan op de oevers van het IJsselmeer en werden al tijdens de oorlog begraven. Het duurde tot september 1946 voordat hun lichamen werden geïdentificeerd.

Vergroot afbeelding Een neef van Charles Sprack laat foto's zien.
Een neef van Charles Sprack laat foto's zien.

Nationaal Bergingsprogramma voor vliegtuigwrakken

Ollongren: “Overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties in binnen- en buitenland maakten het Nationaal Bergingsprogramma voor vliegtuigwrakken mogelijk. Dankzij het initiatief, de vastberadenheid en zorgvuldigheid van al deze partners konden we de Lancaster ED603 terugvinden. Zo konden we ook zoeken naar de overblijfselen van Pilot Officers Arthur Bertram Smart en Charles Frederick Sprack, en Flight Sergeant Raymond Edward Moore.”

Het nationaal programma geeft de mogelijkheid om op crashlocaties te bergen. Het biedt eventueel aanwezige stoffelijke resten van de bemanning een laatste eervolle rustplaats. Dat geeft de nabestaanden duidelijkheid en rust over het lot van hun familieleden.

Vergroot afbeelding Bloemen als eerbetoon voor de slachtoffers.
Eerbetoon aan de slachtoffers.

Munitie

Bij de berging van het wrak werken het joint vliegtuigbergingsteam van Defensie en een civiele aannemer samen. De luchtmacht zorgt voor de ruiming van wrakdelen en de landmacht stelt eventuele stoffelijke resten zeker. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie stelt de aangetroffen munitie veilig.

Het joint bergingsteam van Defensie is op 4 september met de berging begonnen. Dit duurt nu nog een week of 5, afhankelijk van de weersomstandigheden.