Vorming aspirant officieren centraal bij opening academisch jaar NLDA

“Bij Defensie zijn we gewend aan een centrale, hiërarchische sturing. Met een reden: eenheid van aansturen werkt in tijden van oorlog en crisis het best. Maar dat is niet het hele verhaal. Op spannende momenten moet je dingen doen waar je nog nooit toestemming voor hebt gevraagd. Dan heb je alleen jezelf om op terug te vallen.” Dit zei staatssecretaris Christophe van der Maat gisteren tegen onder meer cadetten en adelborsten in theater De Kampanje in Den Helder.

Vergroot afbeelding De staatssecretaris praat met aspirant officieren en enkele militaire promovendi die achter een tafel zitten.
De staatssecretaris in gesprek met aspirant officieren en enkele militaire promovendi.

Hij sprak hen en de andere gasten toe bij de opening van het academisch jaar van de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW). De officiële bijeenkomst van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) stond in het teken van officiersvorming: academisch, militair en als persoon. Hier is de komende periode veel aandacht voor op de NLDA.

Een leven lang leren

Van der Maat: “Afhankelijk van de situatie en het doel moeten jullie zowel kunnen leiden als volgen. Dat vraagt om een leven lang leren. Voor de bescherming van wat ons dierbaar is, vertrouwen we op jullie. Wat doe je als het erop aankomt? Als je goed bent voorbereid, getraind en ontwikkeld, ben je goed gevormd. Dan blijf je in de meest extreme omstandigheden goed functioneren.”

De staatssecretaris ging tijdens de ceremonie in gesprek met aspirant officieren en met enkele militaire promovendi over het belang van vorming van de officieren.

Vergroot afbeelding Decaan Patrick achter een spreekgestoelte met een microfoon.
Decaan Patrick Oonincx van de FMW.

Onderzoek

Decaan Patrick Oonincx van de FMW opende aansluitend het academisch jaar. Hij stond stil bij het thema academische vorming en onderzoek. “De resultaten van het onderzoek naar alternatieve brandstoffen en zero emission oplossingen worden meegenomen bij de plannen voor toekomstige marineschepen. Ook zetten we in op onderzoek naar sociale veiligheid en cultuur op de werkvloer. Daarnaast starten we met onderzoek op de thema’s Data en Cyber, Data en ethiek, Data en Command en Control.”

Ook passeerden traditiegetrouw een aantal vaste rituelen de revue. In toga gestoken hoogleraren, generaals en gelijkgesteld burgerpersoneel schreden in een stoet, het cortège, naar de zaal in het theater.