400.000 bezoekers zien optreden tegen drugssmokkel tijdens Wereldhavendagen

De 46e editie van de Wereldhavendagen heeft afgelopen weekend zo’n 400.000 bezoekers getrokken. Zij zagen in de Rotterdamse haven tal van demonstraties, van onder meer de Koninklijke Marine. Die was met meerdere schepen en vele activiteiten langs de kade in Rotterdam goed vertegenwoordigd.

Vergroot afbeelding Een demonstratie van gewapende mariniers op een scheepsdek.
Er waren tal van demonstraties.

Bezoekers konden onder begeleiding aan boord van het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Ruyter en de mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee. Maar ook de hydrograaf Zr.Ms. Snellius en het duikvaartuig Cerberus lagen in de haven.

Daarnaast was aan de Parkkade traditiegetrouw een mariniersdorp opgebouwd. Via displays en interactieve stands kregen bezoekers een kijkje in de wereld van het Korps Mariniers. Ook waren er diverse voertuigen te bekijken.

Vergroot afbeelding Bezoekers op de kade en aan boord van Zr.Ms. De Ruyter.
Bezoekers mochten onder begeleiding aan boord van Zr.Ms. De Ruyter.

Demonstraties

De marine gaf uiteraard ook de nodige demonstraties. Die waren niet alleen op het land en te water, maar ook in de lucht. De NH90-maritieme gevechtshelikopter was namelijk eveneens in de havenstad. Het publiek kreeg onder meer te zien hoe er wordt opgetreden tegen drugssmokkel en hoe een vijandige onderzeeboot kan worden opgespoord. De luchtmacht verraste de aanwezigen verder nog met een fly-by van 5 F-35’s.

Commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal Rene Tas sprak in Rotterdam met tal van bezoekers en collega’s. “Dit is een mooi evenement waar wederom het belang van de vrije zee en de Nederlandse maritieme sector te zien is”, zo liet hij zich ontvallen.