Zr.Ms. Groningen onderschept bijna 2.600 kilo drugs in Caribische Zee

Zr.Ms. Groningen heeft bijna 2.600 kilo drugs onderschept in de Caribische Zee. Het ging om 2 vangsten. Gisteren is ruim 2.000 kilo in beslag genomen en afgelopen zondag 560 kilo.

Vergroot afbeelding Een drugsvangst.
In totaal is bijna 2.600 kilo drugs onderschept.

Het marineschip kwam beide keren in actie nadat het was gealarmeerd door de Kustwacht Caribisch Gebied. Die had de smokkeltransporten gespot waarna de snelle onderscheppingsboot (FRISC) van de Groningen de achtervolging inzette. Aan boord zat een gecombineerd team bestaande uit leden van de scheepsbemanning en van het Fleet Marine Squadron.

De eerste groep van 6 verdachten weigerde echter te stoppen en reageerde zelfs niet op waarschuwingsschoten. Daarom schakelden de militairen de buitenboordmotoren van de smokkel-go-fast met gericht vuur uit. Gedurende de achtervolging gooiden de opvarenden pakketten drugs overboord. De zijn later uit het water gevist. De tweede go-fast stopte wel na het geven van waarschuwingsschoten. 

Alle verdachten en de partijen drugs zijn overgedragen aan de lokale autoriteiten. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd.  

Stationsschip

Voor Zr.Ms. Groningen gaat het inmiddels om 9 drugsvangsten sinds deze als stationsschip opereert in het Caribisch gebied. Daar voert het sinds mei niet alleen counterdrugsoperaties uit maar is ook paraat voor humanitaire hulpverlening.