Einde Tweede Wereldoorlog in hele koninkrijk herdacht bij Indisch Monument

Bij het Indisch Monument in Den Haag is vanavond stilgestaan bij de capitulatie van Japan, 78 jaar geleden. Het betekende toen de bevrijding van het voormalig Nederlands-Indië en het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking betrof alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië.

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Volksgezondheid Welzijn en Sport Maarten van Ooijen legden namens de Rijksministerraad een krans bij het monument. 

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en waarnemend Commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Roger Costongs deden dat uit naam van de krijgsmacht. Dat gebeurde in aanwezigheid van de operationele commandanten dan wel plaatsvervangers van marine, landmacht en luchtmacht. Ook Defensieminister Kajsa Ollongren woonde de herdenking bij. 

Kransen werden eveneens gelegd door onder anderen ambassadeurs en mensen van de eerste generatie oorlogsgetroffenen.

Vaandel

De plechtigheid begon zoals gebruikelijk met het intreden van het vaandel. Dat werd dit jaar gevormd door personeel van de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso luisterde de herdenking muzikaal op. De kapel begeleidde onder meer zangeres Elise van der Horst die het Indisch Onze Vader ten gehore bracht.

Hoofdspreker was Reggie Baay, kind van Indische ouders. Hij schreef romans en non-fictie boeken over de koloniale geschiedenis en de impact op generaties van toen en nu. Actrice Frédérique Spigt droeg het gedicht ‘Er leven haast geen mensen meer’ van Wim Kan voor.

Een defilé langs het monument sloot de ceremonie af.

Erbarmelijke omstandigheden

Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands–Indië zaten 100.000 Nederlanders 4 jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast in interneringskampen. 13.000 van hen kwamen om. Onder anderen ter nagedachtenis aan hen onthulde koningin Beatrix in 1988 het Indisch Monument. Het bestaat uit 17 bronzen beelden, een kaart van Indië en de tekst “De geest overwint”.