Amfibische opleiding Oekraïense militairen in Verenigd Koninkrijk zit erop

Bijna 1.000 Oekraïense mariniers keren na ruim een half jaar amfibische training in het Verenigd Koninkrijk terug naar eigen land. Zij zijn door onder meer Britse en Nederlandse mariniers intensief begeleid. De Oekraïense mariniers gaan die kennis en ervaring nu toepassen in de strijd tegen de Russische bezetters.

Bij de training van de Oekraïners waren in totaal 80 tot 85 Nederlandse mariniers betrokken. Zij brachten hen onder meer kennis bij op het gebied van amfibische operaties. Denk hierbij aan het aan land gaan vanaf kleine (opblaas)boten om daar verdere operaties uit te voeren.

Ook kregen de Oekraïners training in het gebruik van antitankwapens, luchtdoelraketten, mortieren. Verder leerden ze drones te gebruiken voor verkenningen en het opblazen van obstakels. Al het materieel waar zij het afgelopen halfjaar mee werkten, maakt deel uit van de verschillende steunpakketten die zijn gedoneerd door tal van landen.

De groep Oekraïners bestond uit een divers gezelschap. Het ging om zowel burgers zonder ervaring als militairen uit verschillende onderdelen van de Oekraïense krijgsmacht. Een aantal van hen had al gestreden aan de frontlinie.

Operatie Interflex

De amfibische training was een aanvulling op Operatie Interflex. Hierbij krijgen Oekraïners in 5 weken tijd een militaire basistraining door internationale partners. Nederland draagt hier vanaf het begin, in juli vorig jaar, met zo’n 90 instructeurs van de landmacht en het Korps Mariniers aan bij. Sinds de start van deze operatie zijn al meer dan 20.000 Oekraïners opgeleid.

50 jaar samenwerking

Het Nederlandse Korps Mariniers en de UK Royal Marines werken al jaren nauw samen. Dit jaar vieren beide marinierskorpsen het 50-jarig jubileum van de samenwerking op amfibisch gebied. In juni ondertekenden de ministers van beide landen nog een overeenkomst om ook de komende jaren te blijven samenwerken.