Marine vangt drugs na wilde achtervolging

Zr.Ms. Groningen heeft zo’n 1.600 kilo drugs onderschept in de Caribische Zee. Dat gebeurde afgelopen zondag na een 1,5 uur durende achtervolging door hoge, onstuimige golven. De vangst is pas vandaag bekend gemaakt.

De Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte een verdacht bootje op een bekende smokkelroute en alarmeerde het marineschip. Dat volgde de zogenoemde go-fast gedurende de nacht, om bij zonsopkomst zijn FRISC-motorboten in stelling te brengen. Die koersten vervolgens op hoge snelheid naar de smokkelboot, ondersteund door het Dash-8 patrouillevliegtuig van de kustwacht.

Als de verdachten proberen te vluchten, gaan de FRISC’s er in volle vaart achteraan. Bij die actie moesten de bemanningen alle zeilen bijzetten vanwege de harde wind.

Toen de smokkelaars hun kansen uiteindelijk zagen afnemen, gooiden ze brandstofvaten en pakketten drugs overbood. Zo wisten ze snelheid te winnen én te ontkomen.

De militairen waren vervolgens nog uren bezig om de drugs uit het water te vissen. De contrabande is overgedragen aan het Korps Politie Curaçao.

Zevende drugsvangst

Het was de zevende drugsvangst van Zr.Ms. Groningen dat sinds mei als stationsschip opereert in het Caribisch gebied. Het voert er niet alleen counterdrugsoperaties uit maar is ook paraat voor humanitaire hulpverlening.