Nederland verbindt zich bij NAVO-top aan uitgavennorm

Op de NAVO-top in Vilnius hebben alle bondgenoten zich gecommitteerd aan de Defence Investment Pledge. Nederland besteedt de komende jaren minimaal 2% van het bruto binnenlands product aan Defensie. Dit vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. De investering is nodig om capaciteiten op te bouwen om zo te blijven bijdragen aan de versterking van de bondgenootschappelijke afschrikking en verdediging. En uiteraard ook aan de weerbaarheid van Nederland zelf.

Nederland benadrukte in Vilnius dat de NAVO Oekraïne moet blijven steunen tegen de voortdurende Russische agressie. Dit kon op brede steun rekenen binnen het bondgenootschap. Minister Ollongren vroeg in dit verband wederom aandacht voor het belang van het daadwerkelijk beschikbaar stellen van voldoende militaire capaciteiten. Nederland werkt op dit vlak met partners aan een plan voor een langjarige bijdrage. Verder is aangedrongen op capaciteitsopbouw van de Oekraïense strijdkrachten.

Vergroot afbeelding Kajsa Ollongren ontmoet de Oekraïense president Zelensky en defensieminister Reznikov op de NAVO-top in Vilnius.
Kajsa Ollongren ontmoet de Oekraïense president Zelensky en defensieminister Reznikov op de NAVO-top in Vilnius.

Steun aan Oekraïne

Daarnaast kondigde Nederland met 11 partnerlanden aan dat het opleiden van Oekraïense piloten om met F-16’s te vliegen volgende maand start. Dat gebeurt in Denemarken en vindt vervolgens plaats in Roemenië. De F-16 coalitie is daarbij overeengekomen dat in Roemenië een speciaal trainingscentrum wordt opgezet, waarvoor Nederland F-16 toestellen gaat leveren.