Gerestaureerd meesterwerk over cruciale veldslag uit Nederlandse geschiedenis te zien

Het schilderij ‘De slag bij Quatre-Bras’ is vanaf vandaag te zien in het Nationale Militair Museum (NNM) in Soest. Het werk werd de afgelopen maanden onder het toeziend oog van bezoekers volledig gerestaureerd. Minister Kajsa Ollongren onthulde het meesterwerk van Jan Willem Pienemann uit 1818 gisteravond.

Vergroot afbeelding Onthulling van een schilderij.
Minister Ollongren onthulde het gerestaureerde meesterwerk.

Op het 6 bij 4 meter grote doek is een cruciaal maar onbekend verhaal uit de Nederlandse geschiedenis te zien. Het toont hoe de jonge kroonprins van Oranje in 1815 de Nederlandse troepen aanvoert in gevecht met het leger van Napoleon. Dit gebeurde 2 dagen voor de beslissende Slag bij Waterloo en geldt als opmaat hiervan. Dankzij de Slag bij Waterloo kwam er een eind aan de napoleontische oorlogen in Europa.

Niet alleen het schilderij is de komende tijd te zien. Er zijn ook veel objecten tentoongesteld, die verwijzen naar het doek. Het gaat bijvoorbeeld om de originele pelsjas van de Prins van Oranje, die hij op het schilderij draagt. Ook een geweer en een door Napoleon ingestelde Legion d’Honneur-onderscheiding zijn tot het eind van dit jaar te zien.

Het schilderij is langdurig in bruikleen van Koninklijke Verzamelingen en is afkomstig uit Paleis Soestdijk.

Vergroot afbeelding Het schilderij van Jan Willem Pienemann.
Het schilderij van Jan Willem Pienemann stamt uit 1818.

Over het NMM

Het NMM in Soest is een van de 4 Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Doel van de musea is om bij een groot publiek het besef te vergroten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. De musea willen daarmee recht doen aan het aandeel van de krijgsmacht in de nationale geschiedenis en aan haar rol in de bescherming van onze vrijheid en vrede.

Overigens heeft het NMM nog veel meer te bieden, voor jong en oud. Zie: https://www.nmm.nl.