Zr.Ms. Groningen schakelt opnieuw motor go-fast uit bij drugsvangst

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft gisteren meer dan 600 kilo drugs onderschept. De verdachten weigerden bij deze actie te stoppen, zelfs na waarschuwingsschoten. Hierop schakelde de bemanning de motor van de go-fast van de verdachten uit met gericht vuur.

Vergroot afbeelding Beeld van een overgave op zee.
De verdachten gaven zich uiteindelijk over.

De Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte de speedboot op een bekende smokkelroute. Hierop kwam de Groningen in actie en zette 2 FRISC’s in. Deze snelle boten wisten samen met een Dash-8-patrouillevliegtuig van de kustwacht de verdachte boot te onderscheppen.

De 5 verdachten waren echter niet van plan zich over te geven. Zij gooiden hun illegale waar overboord en gingen er vandoor. Ze negeerden een stopsignaal en reageerden ook niet op waarschuwingsschoten. Na een lange achtervolging schakelden de militairen de motor uit door gericht te schieten. De verdachten zijn daarna aangehouden.

De marine en de kustwacht wisten 20 pakketten drugs uit het water te vissen. Goed voor totaal 604 kilo. De contrabande en de verdachten zijn overgedragen aan het Korps Politie Caribisch Nederland op Bonaire.

Vergroot afbeelding Stapels met drugs.
De buit was ruim 600 kilo drugs.

Vorige week

Zr.Ms. Groningen onderschepte vorige week ook al 2 drugsboten. Bij die acties moest de bemanning de motoren eveneens met gericht vuur uitschakelen. Er werd toen zo’n 1.900 kilo drugs in beslag genomen.

Het marineschip opereert sinds mei als stationsschip in het Caribisch gebied. Het voert er niet alleen counterdrugsoperaties uit, maar is ook paraat voor humanitaire hulpverlening.