Nederlandse militairen beëindigen bijdrage multinationale battlegroup in Roemenië

De Nederlandse bijdrage aan de multinationale battlegroup in Roemenië is ten einde. Gedurende 1 jaar waren landmachtmilitairen gestationeerd in het Oost-Europese land. Aanleiding was de inval van Poetins troepen in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande dreiging aan de oostflank van het NAVO-grondgebied.

Vergroot afbeelding Een vlaggenoverdracht.
Met een vlaggenoverdracht kwam er een eind aan de Nederlandse bijdrage.

De in Roemenië gestationeerde Nederlanders worden door Belgische collega’s afgelost. De meer dan 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade keren huiswaarts.

De zogenoemde Battlegroup Forward Presence Roemenië bestaat uit zo’n 1.000 militairen. Ze zijn afkomstig uit Frankrijk, Luxemburg en na vandaag ook uit België.

De Nederlandse militairen hebben met NAVO-bondgenoten veel getraind. Dat gaan ook de Belgen nu doen. Het is een van de manieren om te laten zien dat de NAVO klaar staat het grondgebied te verdedigen, als het moet.

De Nederlandse militairen namen deel aan onder meer grote internationale (schiet)oefeningen. Daarbij is ook de interoperabiliteit tussen de verschillende partners getraind is. De Nederlandse inzet droeg niet alleen bij aan de voor de Russen bedoelde afschrikking, maar ook ter geruststelling van de Roemeense bevolking.