Zr.Ms. Karel Doorman vanwege technische problemen aan de kant

In de transformatoren van de (diesel)elektrische voortstuwing van Zr.Ms. Karel Doorman zijn scheurtjes gevonden die kortsluiting kunnen veroorzaken. Reparatie van de transformatoren is niet mogelijk, dus moeten ze worden vervangen. Het logistieke ondersteunings- en bevoorradingsschip, oftewel Joint Support Ship, is de rest van het jaar niet meer inzetbaar.

Vergroot afbeelding Archieffoto van Zr.Ms. Karel Doorman.
Archieffoto van Zr.Ms. Karel Doorman.

Bij een recente inspectie van de transformatoren kwamen de defecten aan het licht. De defecten aan de transformatoren staan los van de problemen met de elektromotoren die in 2016 moesten worden vervangen.

Defensie heeft inmiddels samen met Damen en de leverancier van de transformatoren een plan opgesteld voor de vervanging.

Zr.Ms. Karel Doorman is met een lengte van 204.7 meter en een waterverplaatsing van 27.800 ton het grootste schip van de Koninklijke Marine.