Wereldhumanismedag binnen defensie in teken van niet te snel oordelen

“Stel elkaar wat vaker een vraag, in plaats van direct een oordeel over elkaar uit te spreken.” Daartoe riep Hoofdkrijgsmachtraadsman Erwin Kamp vandaag tijdens Wereldhumanismedag op. Dat deed hij in ’t Harde. Daar stonden meer dan 80 bezoekers in dienst van Defensie stil bij de vraag: wat is vandaag nog waar?

Op deze dag dat humanisten wereldwijd de idealen en waarden van het humanisme vieren, gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Dat gebeurde aan de hand van kaarten met een zogenoemde trage vraag. Hierbij vergt het antwoord even wat denktijd.

Geestelijke verzorging gaat over zingeving en betekenis waarin levensvragen een belangrijke rol spelen. Wereldwijd is veel gaande. Denk aan de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en mensen die vluchten. Volgens Kamp hebben velen hier soms te snel een oordeel over. Hij is dan ook van mening dat het goed zou zijn elkaar eerst te bevragen en de dialoog aan te gaan.

De dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging (HGV) is een van de 7 zendende instanties binnen defensie die geestelijke verzorging aanbiedt.

Vrij denken, samen leven

Het motto van het humanisme is ‘Vrij denken, samen leven’. In de Nederlandse krijgsmacht werken 39 humanistisch geestelijke verzorgers. Volgend jaar bestaat de dienst HGV 60 jaar.

Dit jaar was er bij Defensie voor de achtste keer aandacht voor Wereldhumanismedag.