Marine vist 241 kilo aan drugs uit zee in Caribisch gebied

Zr.Ms. Groningen heeft 241 kilo aan contrabande onderschept. De actie vond plaats in de nacht van 4 op 5 juni bij de Bovenwindse eilanden. Dat is vandaag bekendgemaakt. Het is de tweede drugsvangst van het patrouilleschip sinds het in het Caribisch gebied opereert.

Vergroot afbeelding Een partij drugs op een kade.
Het ging om zo'n 241 kilo aan illegale waar.

Het Nederlandse marineschip kwam in actie, nadat het een verdacht vaartuig op zee had gedetecteerd. Hierop werd de achtervolging ingezet. Dit gebeurde op zeer hoge snelheid. De verdachten wisten hierbij te ontkomen, maar gooiden wel hun lading over boord.

De pakketten zijn vervolgens uit zee gevist. Het ging om cocaïne en een kleine hoeveelheid marihuana. De drugs zijn overgedragen aan de Kustwacht Caribisch gebied op Sint Maarten. De partij is inmiddels vernietigd. Er loopt nog een onderzoek.

Stationsschip

Zr.Ms. Groningen is sinds mei actief als stationsschip in het Caribisch gebied. Het combineert counterdrugsoperaties met het ondersteunen van de kustwacht. Ook levert de Groningen humanitaire hulpverlening als dat nodig is. Eerder deze maand wist het marineschip al ruim 500 kilo marihuana te onderscheppen.