EU-Raad Defensieministers: munitie voor Oekraïne, opschaling productie en nieuwe defensieprojecten

De militaire steun aan Oekraïne, opschaling van productiecapaciteit en nieuwe defensieprojecten. Onder meer hierover spraken de EU-ministers van Defensie vandaag in Brussel. Nederland draagt met € 260 miljoen bij aan een gezamenlijke munitie-aanschaf voor Oekraïne, liet minister Kajsa Ollongren weten.

Het gaat om 155mm munitie. Voor dit doel was in maart al besloten de krachten te bundelen.

Via de EU Military Assistance Mission worden grote aantallen Oekraïense militairen opgeleid. Tot eind mei zijn dat er al zo’n 15.200, waarvan Defensie een deel voor haar rekening nam. Sinds vorige week draagt Nederland, op verzoek van Duitsland, met 10 militairen bij aan een bataljonstraining. Later dit jaar staat nog een grote bataljonstraining op stapel. Die verzorgen 200 Nederlandse militairen in augustus in Duitsland.

Voorstel Breton

De defensieministers spraken ook over het recente voorstel van EU-commissaris Thierry Breton. Dat voorziet in een EU-budget van € 500 miljoen. Het omvat onder meer maatregelen om de Europese defensie-industrie te helpen hun productiecapaciteit op te schalen. Dat is hard nodig om de militaire steun aan Oekraïne voort te zetten en de eigen voorraden aan de vullen. 

PESCO-projecten

Onder de noemer Permanent Gestructureerde Samenwerking (PESCO) werken EU-lidstaten samen in meer dan 60 projecten. De defensieministers besloten 11 nieuwe op te starten. Nederland gaat deelnemen aan projecten op het gebied van anti-torpedo, anti-artilleriesystemen en onbemande grondsystemen. Bij een aantal andere projecten is Nederland waarnemer. Die gaan onder meer over training voor luchttransportvliegers, geïntegreerde lucht- en raketverdediging en de ontwikkeling van sensoren en communicatiemiddelen voor het opereren onder arctische omstandigheden.

Denemarken werd als nieuwe deelnemer verwelkomd in het PESCO-verband. Het land is van plan om snel aan te sluiten bij het door Nederland geleide project over militaire mobiliteit. Ollongren liet weten daar blij mee te zijn.