Zoon ziet 80 jaar na dato foto’s van vliegtuigwrak waarin vader sneuvelde

80 jaar na operatie Chastise zag Lewis Burpee unieke foto’s van het vliegtuigwrak waarin zijn vader sneuvelde. Zoon Burpee bekeek de beelden vandaag op Vliegbasis Gilze-Rijen. De foto’s zijn onlangs in het bezit gekomen van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

In de nacht van 16 op 17 mei 1943 stijgen 19  Avro Lancaster-bommenwerpers op vanaf het Britse vliegveld Scampton. Onder de codenaam operatie Chastise wacht hen een levensgevaarlijke opdracht: het bombarderen van 3 Duitse stuwdammen. Voor het grootste deel slaagt de operatie. Een van de Lancasters, bestuurd door de Canadese pilot officer Lewis Burpee krijgt op de heenweg echter de volle laag van de Duitse luchtafweer. Dat gebeurt als Burpee op lage hoogte vliegt over het zwaar verdedigde en door de Duitsers gebruikte vliegveld Gilze-Rijen. Het toestel stort brandend neer, alle 7 bemanningsleden sneuvelen. Burpee liet zijn vrouw achter, die op dat moment in verwachting is van hun zoon.

Vergroot afbeelding Lewis Burpee bekijkt een fotoalbum. 2 fotografen maken foto's.
Lewis Burpee bekijkt de unieke foto's.

Beeldmateriaal van deze bijzondere missie is zeldzaam. In een onlangs door het NIMH verworven fotoalbum zijn 4 foto’s opgedoken van het wrak van de Lancaster van pilot officer Burpee en zijn bemanning. Op de foto’s zijn de uiteengeslagen wrakstukken te zien, het afgebroken staartgedeelte van de bommenwerper en de bomenrij waarvan de toppen zijn afgerukt door het neerstortende vliegtuig. De zoon van Burpee, die zijn vader nooit heeft ontmoet, heeft vandaag de foto’s met eigen ogen kunnen zien.

De foto’s zijn digitaal beschikbaar op de beeldbank van het NIMH. Blader online door het fotoalbum en bekijk de afbeeldingen van de onheilsplek waar een einde kwam aan het leven van 7 jongemannen die vochten voor onze vrijheid.

Zie het album: https://nimh-beeldbank.defensie.nl/foto-s/detail/0a137ce7-845d-3664-0edd-5c0530423664/media/3afbf202-48a7-b0c7-4917-d357e41c5b68?mode=detail&view=horizontal&q=2000-3163&rows=1&page=1&fq%5B%5D=search_s_mediatype:%22Foto%27s%22&filterAction