Broodnodige jungle-instructeurs opgeleid

Defensie is sinds gisteren 18 jungle-instructeurs rijker. In het Surinaamse tropisch regenwoud hebben militairen van Korps Mariniers en Luchtmobiele Brigade moeten afzien voor het felbegeerde certificaat. Een belangrijk papiertje vanwege het tekort aan jungle-instructeurs.

De afgelopen jaren was er weinig gelegenheid om nieuwe instructeurs op te leiden. Dat kwam doordat diverse edities, onder meer door covid, niet doorgingen. Dat zegt kapitein der mariniers Ritchie van Ravesteijn van het Marine Training Command (MTC) dat de opleiding verzorgt. “Zij zijn enorm belangrijk voor de begeleiding van andere militairen die de Jungle Warfare Course volgen en het garanderen van de veiligheid in de jungle.”

Uitdagende omgeving

Zonder instructeurs zou er dus geen opleiding jungle bestaan. De mannen leerden eerst in enkele weken de basis van het optreden in de jungle: overleven en bewegen. Daarna begonnen zij aan de Jungle Warfare Instructor Course (JWIC). Hierin kregen zij meer verdieping over het vechten in een tropisch regenwoud. Een uitdagende omgeving die meteen afstraft als iemand zijn zaakjes niet op orde heeft. Ook leerden zij een groep cursisten veilig door de jungle te loodsen en lessen te verzorgen. Bijvoorbeeld over navigatie in het onoverzichtelijke, dichtbegroeide terrein.

Tweede keer Suriname

Vorig jaar was het sinds lange tijd weer mogelijk om de jungletraining in Suriname te geven. Dit keer was het Nederlandse detachement, inclusief alle ondersteunde eenheden zoals genie en medische capaciteit, met bijna 300 militairen twee keer zo groot. De training was dit jaar in handen van het Korps Mariniers en is een toonbeeld van de hernieuwde militaire samenwerking tussen Suriname en Nederland. Zo deden er ook 5 Surinaamse militairen mee aan de JWIC van wie er 4 de eindstreep haalden. Daarnaast hielp Defensie mee aan de gereedstelling van de Ayoko kazerne met behulp van een genie-eenheid van de landmacht. Dit was een wederdienst voor het gebruik van de Surinaamse kazerne en oefenterreinen.