NAVO traint snel inzetbare flitsmacht

De NAVO traint momenteel een deel van haar flitsmacht, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Dit is de snelle voorhoede van de interventiemacht NATO Response Force. Aan de training die zich afspeelt onder de noemer Noble Jump doen 2.200 militairen mee. Onder hen zo’n 650 uit Nederland. Het Italiaanse eiland Sardinië is het decor van de oefening.

Vergroot afbeelding Oplegger met voertuigen.
Materieel arriveert in Sardinië.

Nederland is sterk vertegenwoordigd in een multinationale VJTF-brigade. Die valt onder de landcomponent van de NATO Response Force. De eenheden die nu deel uitmaken van de VJTF toonden het afgelopen jaar aan dat ze met zeer korte reactietijd zijn in te zetten. Ook in Noble Jump laten ze diverse facetten van hun slagvaardigheid zien.

Het hoofdkwartier van 1 German/Netherlands Corps, dat dit jaar het commando voert over de NRF, brengt tijdens de oefening een ‘initial command element’ uit. Dat is een vooruitgeschoven commandopost ter plekke. Die stuurt de gevechtsbrigade aan waaraan Nederland pantserinfanterietroepen levert, aangevuld met onder anderen militairen van de genie en medisch personeel. Ook een Duits-Nederlandse eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando doet mee aan Noble Jump.

Logistieke operatie

Een zogeheten National Support Element (NSE) zorgt voor ondersteuning van de Nederlandse eenheden. Om het materieel op de juiste locaties te krijgen bijvoorbeeld. Plaatsvervangend commandant NSE kapitein Maxime: “Zo’n grote logistieke operatie is echt een uitdaging en vereist flexibiliteit van alle partijen. In de Sardijnse hoofdstad Cagliari is het schip met materieel inmiddels gelost. De eerste voertuigen zijn aangekomen op de plek van bestemming.

Noble Jump duurt tot 13 mei.