Nederlandse militairen gestopt met bewakingsmissie Irak

De 125 Nederlandse militairen die in Irak het vliegveld van Erbil beveiligen, keren deze week terug naar huis. Hun opdracht is vandaag geëindigd. Estland neemt de taken nu over.

Vergroot afbeelding Molen in kleur Nederlandse vlag op het vliegveld van Erbil.
Hollands symbool op het vliegveld van Erbil (archieffoto).

De force protection-compagnie bewaakte de internationale luchthaven sinds januari 2021. Dat gebeurde samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse collega’s. De militairen controleerden onder meer personen en goederen. Daarnaast maakten patrouilles, zowel op de basis als in de buitenring van het vliegveld, deel uit van de dagelijkse bezigheden. Sinds begin vorig jaar beveiligde de eenheid ook collega’s die de Koerdische strijdkrachten adviseren. Deze raadgevers doen hun werk in het omliggende gebied van de luchthaven.

Militairen van de landmacht en het Korps Mariniers vormden afwisselend de force protection-compagnie.

Anti-ISIS-coalitie

Met de beveiligingstaak leverde Nederland een belangrijke bijdrage aan de anti-ISIS-coalitie. Het vliegveld geldt als het belangrijkste militaire en logistieke centrum van de partnerlanden in Irak. Die werken van daaruit samen met de Koerden aan de veiligheid in het noorden van het land.

Nederland draagt nog steeds bij om Irak veiliger te maken. Er zijn stafofficieren in Bagdad en Koeweit en Nederland leidt een operationeel adviesteam in Erbil. Zo helpt Defensie de Irakezen bij het verder professionaliseren van de veiligheidssector. Het is de bedoeling dat het land terreurorganisatie ISIS op termijn zelf kan bestrijden.

Nederland neemt ook deel aan de NATO Mission Iraq, een capaciteitsopbouwmissie van de NAVO.