Nederland koopt Leopard-2 tanks voor Oekraïne

Nederland koopt samen met Denemarken 14 Leopard 2 A4 tanks voor Oekraïne. Na revisie gaan de gevechtstanks zo snel als mogelijk naar Oekraïne. Dat is waarschijnlijk in 2024. Nederland maakt deel uit van de internationale tankcoalitie die Oekraïne voorziet van moderne gevechtstanks. Eerder kocht Nederland al Leopard-1 tanks met Denemarken en Duitsland voor Oekraïne.

Vergroot afbeelding Archieffoto van een Leopard 2 A4 tank.
Archieffoto van een Leopard 2 A4 tank.

Rusland blijft voortdurend aanvallen uitvoeren op Oekraïens grondgebied. Minister van Defensie Kajsa Ollongren: “De Oekraïners blijven vechten tegen de Russische agressor. Hun vastberadenheid motiveert ons om vol door te gaan met het leveren van militaire steun. De Oekraïense en Europese veiligheid zijn bovendien onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Vergroot afbeelding Archieffoto van de Leopard 2 A4 tank.
Nog een archieffoto van de Leopard 2 A4 tank.

Grote vuurkracht

Met de Leopard 2 A4 gevechtstank kan Oekraïne overwicht krijgen op het gevechtsveld. De grote vuurkracht, goede bescherming en snelheid van deze gevechtstank maakt dat mogelijk.

De Oekraïners lieten de afgelopen weken al zien dat ze in korte tijd kunnen leren de tank te bedienen.

Nederland en Denemarken delen samen de kosten voor de aankoop van de Leopard 2 A4’s. Het gaat om ongeveer € 165 miljoen.

Nederland draagt verder bij aan 2 initiatieven voor de gemeenschappelijke inkoop van 155mm artilleriemunitie. Dat gebeurt door € 130 miljoen bij te dragen aan het European Defense Agency (EDA) initiatief.

Nog eens € 130 miljoen gaat naar het Duitse initiatief op het gebied van gemeenschappelijke inkoop.

Door orders te bundelen is schaalvoordeel te bereiken. Ook is inkoop efficiënter en effectiever. Dat komt het Oekraïense voortzettingsvermogen ten goede. 

Defensieministers bijeen

Morgen komt de zogenaamde Ukraine Defence Contact Group (UDCG) weer bij elkaar. In het Duitse Ramstein bespreken de Defensieministers van meer dan 50 landen de coördinatie voor de militaire steun aan Oekraïne.