Groepswaardering voor levensreddend handelen in Irak

9 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade zijn vandaag geëerd voor het levensreddend handelen van een collega. Deze raakte vorig jaar in Irak zwaargewond nadat een kogel hem had getroffen. Voor het kordate optreden van de Rode Baretten reikte Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen een groepswaardering uit. Dat gebeurde vandaag op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Zonder het levensreddend handelen had de gewonde collega het mogelijk niet overleefd.

Vergroot afbeelding 9 insignes op een kussen.
Groepswaardering in de vorm van insignes.

Het schietincident vond 21 augustus plaats op Camp Bulldog in Iraaks Koerdistan. Daar zijn dan zo’n 120 Nederlandse militairen van de 23e rotatie van de Capacity Building Mission Iraq. De taak is coalitiepartners, de militaire vliegbasis en omliggend gebied te beveiligen. Tijdens wapenonderhoud na een schietsessie wordt een soldaat geraakt door een kogel van een collega en raakt zwaargewond.

“Wat er volgde was een aaneenschakeling van adequaat en juist handelen”, vertelde Wijnen. In razendsnel tempo komen de militairen in actie en voeren de nodige medische handelingen uit. Vanwege de ernst van de verwondingen ligt de prioriteit al snel bij de afvoer van de soldaat naar het veldhospitaal op het kamp. Dat wordt gerund door Amerikaanse collega’s. Ook daar ondersteunen de Nederlandse militairen bij de verdere behandeling.

Uitstijgen

De 9 militairen werkten als team. “Mede door jullie handelen heeft de militair zijn verwondingen overleefd”, aldus Wijnen. “Hierbij hebben jullie een grote mate van initiatief, besluitvaardigheid, snelheid, stressbestendigheid en medisch correct handelen laten zien. Die gaan ver uit boven van wat redelijkerwijs mag worden verwacht.”

Het insigne is een mooie waardering voor wat er is gedaan, zegt gewondenverzorger korporaal-1 Ben, 1 van de onderscheiden militairen. “Maar als je het me op de man af vraagt, deed ik gewoon mijn werk.” “We deden waarvoor we zijn getraind”, vindt ook soldaat-1 Joas. Terugkijkend concludeert Algemeen Militair Verpleegkundige sergeant-1 Rik: “We hebben echt alles gedaan wat we konden. Deze waardering is daaraan een blijvende herinnering.”

Vergroot afbeelding Luitenant-generaal Martin Wijnen.
Luitenant-generaal Martin Wijnen.

Niet verslagen

Wijnen richtte ook het woord tot de aanwezige getroffen soldaat. “Jij hebt niet gevraagd om hier vandaag te staan, als slachtoffer van een tragisch schietincident. Dit laat zien hoe fragiel het leven is. Maar als ik dan zie hoe jij aan komt rennen… Het bewijs van het adequate optreden staat hier voor ons.”

De militair is momenteel aan het revalideren en re-integreren. “Lovenswaardig dat jij hier na 8 maanden zo staat. Gewond, maar zeker niet verslagen. Dat getuigt van fysieke en mentale veerkracht.”