Engelandvaarder en WO II-vlieger Leo Hendrikx (99) overleden

Kapitein-vlieger buiten dienst Leo Hendrikx is zondag op 99-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de laatst nog levende Engelandvaarders. Bovendien was hij de oudste nog levende vlieger van de luchtmacht, die tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gevlogen.

Vergroot afbeelding Engelandvaarder Leo Hendrikx met onderscheidingen op de borst.
Engelandvaarder Leo Hendrikx overleed op 99-jarige leeftijd.

Hendrikx zag in 1940 op 16-jarige leeftijd hoe de Duitse bezetters zijn dorp Horn binnenmarcheerden. Hij maakte daarop met vrienden een plan om naar Engeland te vertrekken. Daar zou hij zich dan aansluiten bij de Nederlandse krijgsmacht.

Na een lange reis via Spanje en Curaçao kwam Hendrikx in Noord-Amerika terecht. Daar werden hem de kneepjes van het militair zijn bijgebracht. Na een training van 3 maanden vertrok Hendrikx in 1942 als basis militair per schip naar Groot-Brittannië. Daar werd hij als Airman Second Class opgeleid tot jachtvlieger op de Spitfire en werd ingedeeld bij het 322 Squadron.

Ernstige verwondingen

Net voor de bevrijding in 1945 werd hij door Duits luchtafweergeschut neergehaald. Hij liep daarbij ernstige verwondingen op. Hendrikx werd na de crash al snel gevangen genomen door de Duitsers, maar werd 2 weken later door de Canadezen bevrijd. “Op vrijdag de 13e, mijn geluksdag”, zei hij daar 5 jaar geleden over tegen de Defensiekrant.

Na de oorlog vloog Hendrikx nog 3 jaar bij de luchtmacht. Daarna werkte hij als manager bij Heineken. Tot 1955 vloog hij nog regelmatig Spitfire en Gloster Meteor.

Onderscheidingen

Hendrikx was drager van het Kruis van Verdienste, de Draaginsigne Gewonden en het Ereteken voor Orde en Vrede. Verder is hij onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis en het Verzetsherdenkingskruis. Ook de Britten eerder Hendrikx voor zijn inzet. Dat gebeurde met The 1939 to 1945 Star en The France and Germany Star.