Defensie geeft uitvoering aan ontwikkelingen voor ruimtedomein

“Zonder de ruimte is onze krijgsmacht blind en doof.” Dat zei minister Kajsa Ollongren vandaag tijdens de aftrap van de Defensie Ruimte Agenda (DRA). Dat gebeurde bij ESA European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk. De agenda werd vorig jaar al gepresenteerd, maar vanaf vandaag wordt er ook echt formeel uitvoering aangegeven.

Vergroot afbeelding De minister staat achter een katheder tegenover een volle zaal.
Minister Ollongren omschreef de ruimte als het vijfde militaire domein.

Ollongren omschreef tijdens het zogenoemde ‘Space Café’ de ruimte als het vijfde militaire domein, naast land, zee, lucht en cyber. “Met de nieuwe Defensie Ruimte Agenda willen we de komende 15 jaar Nederlandse ruimtecapaciteit opbouwen en een geloofwaardige internationale partner worden.”

Defensie richt zich op 3 aspecten. “We kiezen waar we goed in zijn, niches waarmee we ons internationaal in de kijker kunnen spelen”, aldus Ollongren. Het gaat ten eerste om het opzetten van constellaties van kleine satellieten met verscheidene missies. Maar ook de verdere ontwikkeling van de Smart-L Multi-Mission radar van Thales is een van deze niches. Die kan zorgen voor een beter ruimtebewustzijn door niet alleen opzij, maar ook naar boven te kijken. Als derde aspect haalde de minister verdere ontwikkeling van lasersatellietcommunicatie aan.

Maar Nederland kan het niet alleen, zei Ollongren. “De komende jaren versterken we de banden binnen de EU en de bestaande NAVO- en bilaterale samenwerking met strategische partners. Denk hierbij aan landen als België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Ook via het European Defence Fund en de Research & Development-activiteiten van de European Defence Agency kunnen we onze krachten bundelen. Enorme kansen, wat mij betreft, ook voor de industrie.”

Investering in personeel

Defensie investeert onder meer extra in personeel voor het Defensie Space Security Centre. Ook is er budget voor het ontwikkelen van satellieten en voor deelterreinen binnen het ruimtedomein. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld navigatie, maar ook ruimteweer (magnetische velden en andere effecten in de ruimte) en de eerder genoemde lasersatellietcommunicatie. Ook wordt geld gestoken in onderzoek en technologieontwikkeling op dit gebied.

Samenwerking met civiele partners

Belangrijk in de uitvoering van de DRA is het opbouwen van een ecosysteem. Dat is bedoeld voor het delen van kennis en het bevorderen van samenwerking met civiele partners op het gebied van ruimtevaart. De middag was specifiek gericht op de bijna 200 aanwezigen uit de overheid, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en kennisinstituten van dit vierde ‘Space Café’. Zij moeten samen deze uitvoering mogelijk maken.

Hiermee houdt Defensie ook op termijn hoogwaardige kennis en kunde. Bijkomend voordeel is dat de Nederlandse industrie zich mee kan ontwikkelen en van deze ontwikkelingen profiteert, zoals onlangs is aangegeven in de Defensie Industrie Strategie.