Mariniers slaan in Noorse sneeuw aanval van buurland af

Duizenden militairen hebben in Noorwegen in internationaal verband een aanval afgeslagen van een vijandig buurland. Troepen uit het fictieve Murinus probeerden afgelopen weken het Scandinavische land binnen te vallen. De inzet van helikopters, straaljagers, marineschepen, onderzeeboten, maar vooral veel militairen voorkwam dat tijdens de internationale oefening Joint Viking.

Vergroot afbeelding 2 mariniers kijken naar een aankomend vaartuig.
Mariniers in actie tijdens de oefening Joint Viking.

Nederlandse mariniers wisten samen met collega’s van marines uit landen als Denemarken, Finland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden de aanval te beperken. De maritieme militairen kregen hierbij hulp van verschillende operationele onderdelen. Zij voorkwamen door goed samen te werken dat het conflict verder uitbreidde.

Want die onderlinge samenwerking was waar het om ging. Daarbij was sprake van verschillende belangen, want niet elk land kwam met dezelfde oefendoelstelling naar het koude noorden. De uitdaging was dan ook om iedereen bij elkaar te houden.

Communicatie was echter niet altijd even makkelijk tussen de fjorden. Zo bleken niet alle gemaakte afspraken helemaal juist te zijn. Daardoor moesten mariniers bijvoorbeeld halsoverkop een nieuwe landingsplaats vinden. Binnen een half etmaal slaagden zij daarin. Zij vonden een plek waar niet alleen collega’s met bepakking en ski’s waren af te zetten, maar ook de Bandvagns. Dat zijn de amfibische gepantserde rupsvoertuigen.

Vergroot afbeelding Een helikopter in de sneeuw.
Er worden onder meer helikopters ingezet.

Sneeuwploegen

Niet alleen de oefenvijand uit Murinus bood tegenstand. Ook de weersomstandigheden stribbelden tegen. Zo draaiden de sneeuwploegen op de Karel Doorman en de Rotterdam overuren om het helikopterdek sneeuwvrij te maken en te voorzien van zout.

De helikopters waren namelijk essentieel voor het ophalen van de gewonden op het strijdtoneel.  Ook daar was rekening mee gehouden, want op een van de marineschepen was een role-2 capaciteit ingericht, vergelijkbaar met een veldhospitaal.

Afschrikking

Joint Viking toonde zo eens te meer het belang van goede oefening. De inval van Rusland in Oekraïne bewijst dat de bondgenoten goed voorbereid moeten zijn en blijven. Noorwegen is als buurland van Rusland extra alert. De oefening mag dan ook worden gezien als onderdeel van de bondgenootschappelijke afschrikking.