Zr.Ms. De Zeven Provinciën vervult belangrijke taak voor Fransen

Zr.Ms. De Zeven Provinciën oefende de afgelopen 2 weken op de Middellandse Zee met het Franse vliegkampschip Charles de Gaulle. Dat gebeurde binnen een Franse Carrier Strike Group. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat integreerde uitzonderlijk goed binnen het vlootverband, aldus de plaatsvervangend chef staf operaties van de Charles de Gaulle.

Vergroot afbeelding Vliegtuig stijgt op van vliegdekschip. Zr.Ms. De Zeven Provincien ligt langszij.
Zr.Ms. De Zeven Provinciën vaart langszij de Charles de Gaulle waar vanaf een vliegtuig opstijgt.

Zr.Ms. De Zeven Provinciën beschermde de Carrier Strike Group tegen dreigingen vanuit de lucht. Het trad op als zogenoemde ‘shot gun’, de laatste verdedigingslijn van het vliegkampschip. Een belangrijke taak die de Fransen zelden overlaten aan een buitenlands schip. De Nederlanders wonnen volgens de bondgenoot in korte tijd het vertrouwen.

Vergroot afbeelding Helikopter landt op de De Zeven Provinciën.
Helikopter landt op de De Zeven Provinciën.

Verschillende typen heli's

De oefeningen bestonden verder uit onder meer het trainen met verschillende typen helikopters. Daarvoor landden een Panther-, Dauphin- en een NH90-helikopter op de De Zeven Provinciën. Zo leerde de bemanning te opereren met toestellen van bondgenoten. En ook de heli-bemanningen werden er wijzer van, door ‘operaties’ uit te voeren vanaf een voor hen vreemd schip.

Niet alledaags

Dat een Nederlands fregat oefent met een vliegkampschip is niet alledaags. In Europa zijn weinig van dit type schepen. Toch heeft de marine hier al recent ervaring mee. Zusterschip Zr.Ms. Evertsen maakte in 2021 deel uit van een Brits Carrier Strike Group. De Evertsen was toen ook verantwoordelijk voor de luchtverdediging van het vlootverband, dat opereerde van de Noordzee tot aan Japan. Nederland kijkt naar de mogelijkheid om op korte termijn weer aan een vergelijkbare taakgroep deel te nemen.

SNMG2

Zr.Ms. De Zeven Provinciën staat ook alweer in de startblokken voor de volgende opdracht. Vanaf volgende week voegt het zich bij de Standing Naval Maritime Group 2, een van de permanente vlootverbanden van de NAVO-flitsmacht.