Defensie hijst Oekraïense vlag

Precies een jaar na de Russische inval voert Defensie vandaag de Oekraïense vlag. Het blauw-gele doek prijkt niet alleen op het ministerie in Den Haag, maar ook op tal van militaire panden in het hele land, zoals hoofdkwartieren en kazernes.

Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en minister van Defensie Kajsa Ollongren is de oorlog aan de oostflank van het NAVO-grondgebied van wezenlijke invloed op de veiligheid van Nederland. Maar ook op dat van de bondgenoten en op Europa als geheel.

Nederland levert Oekraïne militaire steun voor de strijd tegen de Russische agressie. Vandaag wordt die steun ook symbolisch betuigd.

De Oekraïense vlag wordt gehesen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Als er op een Defensielocatie slechts een vlaggenmast beschikbaar is, mag de Nederlandse vlag bij hoge uitzondering een dag wijken voor de Oekraïense.

Ook op andere overheidsgebouwen hangt de Oekraïense vlag in top.