Papsneeuw en harde windstoten voor mariniers in Noorwegen

Tussen ruige bergen en imposante fjorden in Noorwegen trainen ruim 600 mariniers het opereren bij extreme omstandigheden. De jaarlijkse wintertraining boven de poolcirkel kenmerkt zich na 2 weken door grote temperatuurschommelingen.

Dit keer zijn de mariniers verdeeld over 2 locaties: Bardufoss en Olavsvern. Tijdens de Joint Arctic Training leren ze eerst individuele vaardigheden zoals wat kou met je wapen doet en hoe te handelen als je door het ijs zakt.

Extreme weerswisselingen

De huidige weersomstandigheden in Noorwegen zorgen voor extra uitdagingen. In een paar dagen tijd steeg het kwik van min 20 naar plus 8 graden. De smeltende papperige sneeuw maakt verplaatsen loodzwaar. Ook konden de mariniers zich niet meer droogrollen door de sneeuw, nadat ze tijdens de Ice Breaking Drill door het ijs zakten. De natte sneeuw maakte ze alleen maar natter.

Vergroot afbeelding De draaginsignes voor opereren in extreem terrein liggen klaar voor de uitreiking.
Uitreiking van het 'Hijgend Hert', een felbegeerd draaginsigne voor opereren in extreem terrein.

Harde windstoten en een snel dalende temperatuur zorgden vervolgens weer dat alles bevroor. En zelfs dat grote tenten werden weggeblazen. Om goed beslagen ten ijs te komen moesten de mariniers daarom extra bedacht zijn op hun koudweerdrills.

Met het behalen van de Joint Arctic Training is een marinier halverwege het halen van het ‘Hijgend Hert’. Dit felbegeerde draaginsigne voor opereren in extreem terrein krijgt de marinier met het afronden van de winter- en bergtraining, een gebruik van de afgelopen 50 jaar.

Toewerken naar de eindoefening in maart

Samen met Amerikanen, Britten, Duitsers en Noren sluiten ze in maart de training af. Dat gebeurt met een grootschalige internationale amfibische oefening: Joint Viking. De marinier laat dan zien dat hij met zijn individuele vaardigheden een veilige en professionele bijdrage levert aan grote complexe militaire operaties.