Minister Ollongren scoort een voldoende voor wak-skiën met mariniers

Mariniers zijn momenteel te vinden in Noord-Noorwegen voor de Joint Arctic Training. Tijdens deze wintertraining is het de bedoeling het overleven en vechten in arctische omstandigheden onder de knie te krijgen. Ook de Ice Breaking Drill, beter bekend als wak-skiën, maakt er deel vanuit. Want je zal maar door het ijs zakken tijdens het oversteken van bevroren water. Wat dan?

Vergroot afbeelding Minister Ollongren in een wak.
Minister Ollongren in een wak.

Vooral niet in paniek raken en zorgen dat je je ademhaling in het koude water onder controle krijgt. Beheerst prik je vervolgens je skistokken aan de rand van het wak in het ijs en trekt jezelf omhoog. Minister Kajsa Ollongren bezocht de mariniers vandaag en keek het allemaal eens aan.

Eenmaal op het ijs beantwoordde elke marinier enkele vragen. Daaruit moest blijken of hij de situatie onder controle had en dus niet in de war zou zijn. Omdat drijfnatte kleding in de kou leidt tot onderkoeling, rolde de militair zich vervolgens door de sneeuw om het vocht kwijt te maken.

Ze deed het gewoon

Het dooit echter in Noorwegen, dus heeft rollen door de sneeuw een averechts effect. Daarom, ook al kost zoiets tijd, mochten de mariniers zich omkleden. Om weer op temperatuur te komen werd er lauwe thee met suiker gedronken.

Zo ook door Ollongren, want wat niemand had verwacht, deed ze gewoon. De minister ging over tot een wak-ski-actie, keurig volgens het boekje. Het leverde niet alleen blikken van ongeloof op, maar ook een voldoende voor de Ice Breaking Drill.

Ollongren: “Het is een zware training, onder complexe omstandigheden. Natuurlijk is het koud, maar soms ook nat. Daar moeten de mariniers allemaal mee leren omgaan.”

Wak-skiën is overigens niet het zwaarste onderdeel. Dat is het verplaatsen door diepe sneeuw in bergachtig terrein met ongeveer 40 kilo aan bepakking, inclusief een wapen. Dat is voor later, want de wintertraining duurt nog tot eind volgende maand.

Vergroot afbeelding Ollongren in gesprek met haar Noorse collega Bjørn Arild Gram.
Ollongren in gesprek met haar Noorse collega Bjørn Arild Gram.

Veiligheidssituatie

Terwijl de mariniers nog een tijdje door ploeteren, keerde de minister terug naar Nederland.

Zij bezocht in Noorwegen niet alleen de mariniers, maar sprak ook met haar Noorse collega Bjørn Arild Gram in Bodø. Hij praatte haar bij over de veiligheidssituatie in het hoge noorden van Europa. De sterke bilaterale samenwerking stond centraal, evenals hoe die nog verder is te intensiveren.

“Noorwegen is strategisch een heel belangrijk gebied voor Europa en de NAVO. Dus we gaan door met het opleiden van onze professionals, onze mariniers en de samenwerking met belangrijke bondgenoot Noorwegen. Daarmee bereiden we ons voor tijdens grote oefeningen. Dat gebeurt omdat de dreiging, ook voor het hoge Noorden van Europa natuurlijk serieus is en we daar klaar voor moeten zijn.”