Militairen aan de slag voor EU-missie Bosnië en Herzegovina

In Bosnië en Herzegovina zijn vandaag Nederlandse militairen aan de slag gegaan. Het gaat om 4 stafofficieren. Ze leveren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit. Dit moet de kans op een nieuw (gewapend) conflict  verminderen.

EUFOR Althea heeft verder als doel stabiliteit in Bosnië en Herzegovina te waarborgen en capaciteitsopbouw van de strijdkrachten te bevorderen. Het belang van de missie is sinds de oorlog in Oekraïne verder toegenomen. 

Op de lange termijn moet de missie bijdragen aan een stabiel, levensvatbaar Bosnië-Herzegovina. Een land dat vreedzaam samenwerkt met zijn buurlanden en op weg is naar EU-lidmaatschap.

De Nederlanders opereren voor ongeveer 6 maanden vanuit het hoofdkwartier in Sarajevo.