Taken luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht is een modern en technologisch krijgsmachtdeel dat wereldwijd actief is. De luchtmacht ondersteunt bestrijding van internationale onrust en biedt hulp bij rampen. In Nederland zorgt ze voor veiligheid vanuit de lucht. Hiervoor beschikt het krijgsmachtdeel over hooggekwalificeerd personeel, vliegtuigen, helikopters en andere wapensystemen.

Operaties in het buitenland

Bij internationale conflicten speelt de luchtmacht een belangrijke rol. De vliegtuigen en helikopters zorgen voor veiligheid en transport door de lucht. Daarmee draagt de luchtmacht bij aan de afspraken om wereldwijd goed met elkaar om te gaan: het internationaal recht. Dit gebeurt samen met andere krijgsmachtdelen en met bondgenoten van de NAVO en de Verenigde Naties.

Vergroot afbeelding Een transportvliegtuig.
De C-130 in Turkije. Het toestel is ingezet voor noodhulp na de aardbeving in februari 2023.

Noodhulp bieden

De luchtmacht helpt ook slachtoffers van rampen of oorlogsgeweld. Met deze humanitaire operaties levert ze een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit in de wereld. En een stabiele wereld geeft rust. Dat is goed voor de handel en de veiligheid van Nederland.

Luchtmacht in Nederland

Binnen Nederland draagt de luchtmacht dag en nacht bij aan veiligheid:

  • Gevechtsvliegtuigen staan paraat voor het beschermen van het luchtruim.
  • Transporthelikopters blussen grote branden of vervoeren mensen en materieel bij calamiteiten.
  • Gevechtshelikopters ondersteunen opsporingsacties van de Nationale Politie of het Openbaar Ministerie.
  • De militaire luchtverkeersleiding draagt bij aan een veilig, ordelijk en vlot verloop van het vliegverkeer.

De ruimte in

De dreiging komt niet alleen meer vanaf de grond of uit de lucht. Maar ook via of vanuit de ruimte. Daarmee komt ook de ruimte steeds meer in beeld als gebied om Nederlandse belangen te verdedigen. Defensie lanceerde met civiele partners al een eigen satelliet. De Koninklijke Luchtmacht was daarbij verantwoordelijk voor het proces en de lancering.

Inlichtingen en data

De conflicten van nu veranderen en worden complexer. Daarmee verschuiven ook de taken van de luchtmacht. Vanuit de lucht verschaffen de nieuwste systemen informatie en overzicht. Onbemande vliegtuigen bieden grondtroepen een vogelperspectief. Het F-35-gevechtsvliegtuig kan grote hoeveelheden data verzamelen en delen met andere eenheden.