Eerbetoon missiegangers: “Jullie blonken uit in dienstbaarheid, veerkracht en professionaliteit"

Ze waren onderdeel van de force protection in Irak, namen deel aan de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen of hielpen vlammenzeeën blussen in Albanië. Zo’n 750 militairen kregen vandaag in Gorinchem een herinneringsmedaille. Die was voor deelname aan een internationale missies of voor humanitaire hulpverlening bij rampen.

Vergroot afbeelding Een Chinook vult een bambi bucket in Albanië.
Een Chinook vult een bambi bucket in Albanië.

Laatstgenoemd eremetaal was voor de inzet in Albanië. Dat land was 2 jaar geleden het toneel van verschrikkelijke bosbranden. De luchtmacht schoot te hulp met 2 Chinook-transporthelikopters. In 500 drops stortten de toestellen zo’n 3 miljoen liter water op brandhaarden in verschillende gebieden van het land. Dat ging via een bambi bucket, een grote waterzak onder de helikopter.

Vergroot afbeelding Militair zit op z'n knieën voor een open luik in een Chinook.
Beeld vanuit een Chinook boven de natuurbranden in augustus 2021.

Het blussen gebeurde volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim onder moeilijke omstandigheden. “De branden woedden soms op hellingen van 45 graden, waar je niet tegenop moet vliegen en het zicht soms minimaal was door de rookvorming. Dan ben je voortdurend aan het rekenen met klim- en daalhoeken.”

Emotioneel

”Eichelsheim citeerde de Albanese minister van Defensie. Die zei destijds: “Toen ik de Nederlandse militairen sprak, was dat emotioneel. Ik vroeg ze hun best te doen om mijn land te beschermen tegen de vlammen. In de ogen van jullie vliegers zie ik de wilskracht en het enthousiasme om hier volle bak te gaan. Het raakt me dat jullie hier zijn.”

Vergroot afbeelding Generaal Eichelsheim reikt medailles uit.
Generaal Eichelsheim reikt medailles uit.

Irak

De Irak-militairen beveiligden het vliegveld van Erbil. Ook waren ze verantwoordelijk voor de bescherming van teams die op pad gingen om het Koerdische leger te adviseren. Dat was niet altijd gemakkelijk. Want hoe blijf je bijvoorbeeld scherp bij temperaturen van 40 graden of hoger? Toch bleven ze volgens Eichelsheim altijd professioneel en gedisciplineerd.

Wat Eichelsheim betreft droeg de inzet bij aan de opbouw van de Koerdische strijdkrachten en de strijd tegen ISIS. “Gelukkig is deze terreurgroep grotendeels verslagen. Maar we moeten ervoor zorgen dat dit zo blijft.” Daarvoor is volgens de CDS een sterke Koerdische krijgsmacht nodig. “De Koerdische militairen zijn goed in het infanterieoptreden, maar kunnen nog groeien in de langetermijnplanning en het optreden met verschillende eenheden. “Juist die kennis en ervaring konden jullie aan hen overbrengen”, sprak hij tot de adviseurs.

Litouwen

Een andere groep die een medaille kreeg waren de militairen van de enhanced Forward Presence in Litouwen. Deze versterkte militaire aanwezigheid in Baltische staat is nodig om het NAVO-grondgebied te beschermen als het erop aankomt. Een taak die sinds de Russische inval in Oekraïne belangrijker is dan ooit. Eichelsheim: “Het beoefenen van dergelijk grootschalig optreden hebben we lange tijd niet meer gedaan en is hard nodig. Jullie deden dat met volle overgave.”

Onder de decorandi bevonden zich ook individueel uitgezonden militairen. “Jullie blonken uit in dienstbaarheid, veerkracht en professionaliteit”, sprak Eichelsheim tot alle militairen. Jullie lieten je niet weerhouden door zware omstandigheden of tegenslagen. Dank voor jullie inzet!”