Defensie neemt Apache Echo-vliegsimulator in gebruik (video)

De Apache-vliegers kunnen vanaf nu trainen met een Apache Echo-simulator. De eerste is vandaag in gebruik genomen op Vliegbasis Gilze-Rijen. Een tweede en tevens laatste exemplaar volgt later dit jaar. De omscholing is nodig vanwege het moderniseringsprogramma van alle Apaches Delta naar de Echo-versie. Fabrikant Boeing neemt daarvoor alle 28 Apache-gevechtshelikopters in de Verenigde Staten onder handen.

Vergroot afbeelding De Apache Echo vliegsimulator.
De Apache Echo vliegsimulator.

Helikopterbemanningen, dus ook Apache-vliegers, trainen dagelijks in zowel binnen- als buitenland. Ze moeten vlieguren maken om getraind aan een missie deel te nemen. Oefenen in een simulator biedt daarbij veel voordelen. Het is stil en verbruikt weinig brandstof. De vliegers zijn niet afhankelijk van weersomstandigheden. Een simulator vergt ook minder onderhoud dan een echte helikopter. Daarnaast kan een simulator non-stop ‘vliegen’.

Bovendien zijn complexe missies onder andere omstandigheden dan in Nederland waarheidsgetrouw na te bootsen. Denk aan het inzetten van wapens of het uitvoeren van operaties met andere vliegtuigen, ook onbemande.

Vergroot afbeelding Het embleem van het Multi-Ship Multi-Type simulatorcentrum op Vliegbasis Gilze-Rijen, waar de Apache Echo-simulator is ondergebracht.
De simulator is ondergebracht bij het Multi-Ship Multi-Type simulatorcentrum op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Echt vliegen blijft noodzakelijk

Toch blijft het voor helikopterbemanningen noodzakelijk om ook echt te vliegen. Zo verschillen de hoeveelheid trillingen, geluiden en visuele informatie in een simulator teveel van de echte wereld. Daarnaast is onder meer laagvliegen en vliegen in het donker nog niet natuurgetrouw na te bootsen. En vergeet samenwerken met partners als de landmacht, marine, brandweer en politie niet. Dit is niet met een simulator te oefenen.

Gemoderniseerde Apaches

De Apaches Echo hebben onder meer een verhoogd motorvermogen, composieten rotorbladen en nieuwe radarsystemen en sensoren. De eerste 2 zijn inmiddels terug in Nederland. Morgen worden er nog 2 verwacht.

In 2025 is de hele Apache-vloot gemoderniseerd.

Video: Assemblage van een Apache Echo