Staatssecretaris Van der Maat: ‘Samen naar een hogere innovatieversnelling’

Staatssecretaris Christophe van der Maat opende vandaag de jaarlijkse NIDV Exhibition Defence & Security (NEDS). Nederlands belangrijkste Defensiebeurs vond plaats in de Ahoy in Rotterdam en met zo’n 3.500 bezoekers was het de grootste editie ooit. Dit laatste had alles te maken met de geopolitieke ontwikkelingen en spanningen.

Mensen beseffen door de Russische aanval op Oekraïne dat dreiging echt in geweld kan omslaan. De Europese landen verhogen hun Defensiebudgetten, maar het is volgens de staatssecretaris onverstandig als landen de besteding van dat geld in isolement gaan bedenken. “Het momentum vraagt van ons dat we stappen maken naar meer samenwerking, meer standaardisatie én specialisatie. Jullie hulp, de defensie-industrie, bedrijven en kennisinstellingen, is daarbij onmisbaar. Jullie kennis en producten maken het mogelijk voor eenheden en systemen om zonder beperkingen internationaal op te treden.”

Vliegwiel

Van der Maat: “Door hun nichemarkten verder te versterken, profiteren landen en hun bedrijven zelf, maar net zo goed onze bondgenoten. Dit moet de technologische vooruitgang als een vliegwiel versnellen. En er voor zorgen dat landen hun ‘fair share’ krijgen qua ontwikkeling en onderhoud. Het is goed als ieder land zijn kwaliteiten voortdurend beter maakt. Als we er dan ook nog voor openstaan om die kwaliteiten te integreren... dan schakelen we samen echt naar een hogere versnelling.”

Vergroot afbeelding Een multi-mission radar van mede-organisator Thales.
Een multi-mission radar van mede-organisator Thales.

Belangrijke rol Nederlandse industrie

Nederland kan daarbij volgens de staatssecretaris een belangrijke rol spelen in verschillende sectoren. Natuurlijk zijn er vanouds de maritieme kracht en radarkwaliteiten, maar er zijn meer industrietakken waarin Nederland mondiaal op het hoogste niveau meedoet. “Denk aan artificial intelligence of neem het lucht- en ruimtedomein met hoogwaardige componenten, composieten en kleine satellieten. Belangrijke sectoren en middelen in een tijd van hybride dreigingen en waarin zelfs de ruimte militariseert. Combineer dit gegeven met de genoemde uitdagingen en bedreigingen en het zijn ook kansen.”

Ruimhartiger delen

Door die kansen te pakken, kunnen we winnen, stelt Van der Maat. “Door ruimhartiger kennis, technologie en producten met elkaar te delen. De internationale defensiemarkt is nog altijd gefragmenteerd, met gesloten markten en een gebrek aan een gelijk speelveld. Landen én bedrijven moeten zich realiseren dat we in de eerste plaats strategische bondgenoten zijn. Door onze krachten te bundelen worden we sterker dan de optelsom van de afzonderlijke krijgsmachten en industrieën.”

Naast de branchevereniging van de defensie-industrie NIDV is de NEDS georganiseerd door de ministeries van Defensie en Economische Zaken en Thales.