Missing man-formatie bij Indië-herdenking

4 F-16’s voerden vandaag een missing man-formatie uit boven het Nationaal Indië Monument bij Roermond. Ze deden dit vanwege de jaarlijkse herdenking van de ruim 6.200 Nederlandse militairen die sneuvelden in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea in de periode 1945-1962. Minister-president Rutte herhaalde bij deze gelegenheid zijn eerder namens het kabinet gemaakte excuses.

Vergroot afbeelding 4 F-16's tegen een halfbewolkte lucht.
4 F-16's voerden een missing man-formatie uit.

Rutte: “Excuses aan alle veteranen die zich toentertijd als goed militair hebben gedragen. Excuses aan al diegenen die sindsdien kampen met zware lichamelijke en mentale gevolgen, iets waarvoor lang te weinig aandacht en te weinig erkenning is geweest. En ook excuses aan de 2e en volgende generaties, die zijn opgegroeid met de pijn en het verdriet van hun ouders en grootouders.”

Onvoltooid verleden tijd

De minister-president zei zich te beseffen dat excuses de pijn niet wegnemen. “Deze moeilijke periode uit onze geschiedenis blijft voor velen onvoltooid verleden tijd. Daarom is het van het grootste belang dat we blijven luisteren, het gesprek blijven voeren en alle verhalen blijven horen.”

Zelf bezocht Rutte Indonesië voor het eerst in 2013. Grote indruk maakte op hem destijds het ereveld Menteng Pulo, de laatste rustplaats van duizenden Nederlandse militairen en burgerslachtoffers. “Vandaag herdenken wij hen en al hun kameraden. KNIL-militairen, Nederlandse beroepsmilitairen en veel dienstplichtige jonge mannen die vanuit Nederland naar een ver en voor hen onbekend land werden gestuurd. Voor velen was het een overweldigende en angstaanjagende ervaring. Zij werden een strijd ingestuurd die niet te winnen was.”

Ondersteuning Defensie

Namens Defensie legde Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots een krans bij de het monument. De krijgsmacht ondersteunde de herdenking daarnaast logistiek, terwijl de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso de muzikale omlijsting voor zijn rekening nam.

De Koninklijke Luchtmacht verzorgt de vliegende eregroet al jaren. Tijdens de missing man-formatie vliegen 4 F-16’s recht over het Indië monument in Roermond. Hierbij verlaat een van de F-16’s de formatie en symboliseert zo de gevallen kameraden.