Eerste drugsvangst voor Zr.Ms. Friesland in Caribisch gebied

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Friesland heeft de eerste drugsvangst gedaan in het Caribisch gebied. De bemanning onderschepte gisterochtend vroeg 224 kilo.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Friesland op archiefbeeld.
Zr.Ms. Friesland op archiefbeeld.

De kustwacht zag op een bekende smokkelroute ten zuiden van CuraƧao een zogeheten go-fast. Daarop werd direct de snelle onderscheppingsboot FRISC ingezet.

De verdachten besloten na waarschuwingsschoten hun waar overboord te gooien. Deze werd door de bemanning van de FRISC uit het water gevist en aan boord genomen. De drugs zijn vervolgens overgedragen aan de patrouilleboten van de kustwacht. De 3 verdachten wisten te ontkomen.

Vergroot afbeelding Balen met drugs.
De Friesland wist 224 kilo drugs te onderscheppen.

Stationsschip

De Friesland nam begin dit jaar de taken als stationsschip in het Caribisch gebied over van Zr.Ms. Holland, dat weer terug naar huis keerde. Onder de taken behoren onder meer counterdrugsoperaties en ondersteuning van de Kustwacht Caribisch gebied.

De Holland wist in 8 maanden tijd 6.600 kilo aan drugs te onderscheppen. Dat was een recordvangst. Daarnaast zijn in die periode 27 verdachten overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.