Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse C-130 in Mali dropte 4 bundels goederen in een afgelegen dorp. De lading is bestemd voor de lokale bevolking en is verdeeld door een bataljon uit Senegal. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 22 december 2021 tot en met 4 januari 2022.

Vergroot afbeelding Militairen bij een transportvliegtuig.
Militairen in Mali dropten vanuit de C-130 de eerste lading.

Nederland ondersteunt de VN-missie Minusma met een C-130 Hercules-transportvliegtuig en ongeveer 90 militairen. Voor de VN-missie werken ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen Minusma. Verder bereiden kwartiermakers in hoofdstad Bamako de komst voor van de nieuwe Force Commander luitenant-generaal Kees Matthijssen en zijn staf.

6 Nederlandse militairen ondersteunen de Europese trainingsmissie (EUTM) in Mali.

In het Afrikaanse land dragen daarnaast 2 stafofficieren van het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) bij aan de multinationale taakgroep Takuba. Dit gebeurt ook deels vanuit Tsjaad. De door Frankrijk geïnitieerde missie richt zich op het adviseren, assisteren en begeleiden van Malinese eenheden. Die worden in het noordoosten van Mali ingezet bij operaties tegen terroristen, in het bijzonder Islamitische Staat.

Litouwen

Met het einde van hun rotatie in zicht kregen de Nederlandse militairen in Litouwen nog even een zware training. Zij hielden letterlijk en figuurlijk het hoofd koel tijdens schietoefeningen ver onder het vriespunt.

Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

COVID-19

Militairen helpen de GGD bij het vaccineren tegen COVID-19. In totaal gaat het om 2.000 mannen en vrouwen. Van hen worden er 850 ingezet, de rest staat standby. Verder springt Defensie bij in ziekenhuizen in Utrecht en Venlo.

Lopende operaties buitenland:

  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Vanuit Qatar werkt een Nederlandse stafofficier aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
  • Zr.Ms. Holland is op de weg terug naar Nederland. Het fungeerde als stationsschip in het Caribisch gebied. Zr.Ms. Friesland neemt die taak over.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

  • De EOD identificeerde en ruimde 104 projectielen.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
  • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp.