Gewijzigde overeenkomst met Russische Federatie voor meer veiligheid op en boven zee

De INCSEA (prevention of Incidents at Sea) overeenkomst tussen de Russische Federatie en het Koninkrijk der Nederlanden is vandaag gewijzigd. De uit 1990 daterende overeenkomst is bedoeld om gevaarlijke situaties op en boven zee te voorkomen. Verder moet die misverstanden uitsluiten tijdens militaire manoeuvres. De overeenkomst uit 1990,  is onder meer aangepast na recente ontmoetingen tussen beide partijen op en boven zee.   

Sinds 2017 zijn er herhaaldelijk onderhandelingen met de Russische Federatie om veiligheid op zee verder te vergroten en escalatie van incidenten te verminderen.

Recente ontmoetingen op en boven internationale wateren droegen onder meer bij aan het belang om deze situaties met Rusland te bespreken. Het leidde tot aanpassingen van de overeenkomst uit 1990.

Snel contact

Met de vandaag ondertekende versie wordt de  mate van veiligheid vergroot. Bovendien zijn er afspraken gemaakt op het gebied van communicatie tussen elkaars eenheden en kanalen. Ook is vastgelegd dat beide partijen snel met elkaar in contact treden in geval van potentiële incidenten.
Ambassadeur Gilles Beschoor Plug tekende namens Nederland. Viceminister van Defensie, de 3-sterrengeneraal Aleksandr Fomin, vertegenwoordigde de Russische zijde.